Fansenvargen i hovrätten

Bollnäs (JJ) I dag ska en expert vittna om snöskotern i fallet med Fansenvargen när målet om den dödade vargen vid sjön Fansen tas upp i hovrätten.

Vargen dödades på sjön Fansen i de södra delarna av Bollnäs kommun. Den jagades med snöskoter över sjön, blev påkörd flera gånger och slogs ihjäl med en träpåk.

Två män från södra Hälsingland åtalades för grovt jaktbrott, men nekade. Hudiksvalls tingsrätt dömde en 52-åring från Ovanåkers kommun för grovt jaktbrott till fängelse i ett år och nio månader. Den andra mannen friades.

Nu vill den dömde frias eller åtminstone få ett lindrigare straff. Åklagaren vill istället att han döms till ett längre fängelsestraff. Hon vill också att den friade 43-åringen ska dömas för grovt jaktbrott. Rättegången ska pågå i två dagar, skriver tidningen Ljusnan.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser