Fältharen sprider sig till Norge

Tyskharen har hoppat över gränsen och börjar nu synas i Norge. Något som kan få negativa effekter på den inhemska harstammen. Foto: Per Jonson Østfold (JJ) Fältenharen har på de flesta håll i södra Sverige helt konkurrerat ut skogsharen och nu sprider sig även "Tyskharen" sig till Norge.

På flera håll i fylket Østfold har observationer av fälthare gjorts. Detta oroar forskare som redan konstaterat att det inhemska beståndet av skogshare är på väg nedåt.

– Man kan ju tänka sig att Østfold kommer vara det område fältharen först etablerar sig i. Detta är dåliga nyheter för den norska haren som redan nu är på kraftig nedgång både i Østfold och i övriga landet, säger Simon Pedersen vid Høgskolen i Hedmark och Norsk institutt for naturforskning (NINA) till NRK Østfold.  

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser