Fällfångst skapar ramaskri på nätet

Kungsbacka (JJ) En bild på 18 vildsvinskultingar, prydligt uppradade skapar nu en läsarstorm på Facebook. Vildsvinen är nämligen fällfångade.

Här är bilden som skapar irritation bland jägare. (Faximil från tillverkarens Facebooksida)

På bara två timmar har över 150 jägare kommenterat bilden och kritiserat fällfångst av vildsvin. Bilden är hämtad från ett svenskt fällfångstföretag som tagit fram en godkänd och effektiv vildsvinsfälla.

Grundaren och ägaren till företaget ställer sig frågande till uppståndelsen när Jaktjournalen ringer.

– Kan du förklara för mig vad det är för konstigt med bilden? De som hetsar upp sig vill jaga och skjuta dem själva ett halvår senare. Hade det varit större vildsvin på en parad och ett gäng jägare med vapen på bilden hade ingen kritiserat den.

Företaget vill inte lämna ut kontaktuppgifter på den person som fångat de 18 kultingarna.

– Antagonisterna förstår inte vilka problem vildsvinen orsakar för en del bönder. För dessa bönder är vardagen ett helvete och de förlorar stora inkomster.

Det är tydligt att fällfångst som jaktmetod delar jägarkåren. Elias Turesson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägarförbundet i Kronobergs län och erfaren inom vildsvinsförvaltning tycker personligen inte att fällfångst är rätt väg att gå.

– Jag tycker inte att man ska jaga matvilt eller flockdjur i fälla. Dessutom har ju inte fällor den skrämseleffekt som exempelvis jakt i anslutning till grödor har, säger han.

Enligt Elias Turesson har konflikten kring fällfångst minskat något de senaste åren.

– För fem, sex år sedan gick det inte många minuter på vildsvinsmötena innan fällfångstdiskussionen var i gång. Men ser man på effektiviteten av fällfångst är den inte så stor. Härom året när avskjutningen var som störst var det bara en procent av de fällda vildsvinen som kom från fällfångst.

En problematisk följd av fällfångade kultingar är att suggan brunstar om.

– Om man så här års tar alla suggans kultingar i fälla brunstar hon snart om och då får vi till hösten små kultingar i skogen vilket ställer till det för jakten. Man ska alltid se till att lämna minst en kulting kvar hos suggan om man inte vill att hon ska brunsta om, säger Elias Turesson.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser