Fällde vargar från tre olika revir

Dalarna (JJ) Licensjakten på varg i Dalarnas län är avlyst och nu har kropparna identifierats. DNA-analys visar att djur från tre olika revir fällts under jakten.

Licensjakten i Dalarna var tänkt att koncentrera sig på Flatenreviret, där sex vargar fick fällas. Redan innan jakten drog igång visste dock länsstyrelsen att alfatiken plus en valp från det angränsande Billsjöreviret hade slagit sig ihop med hannen och valparna i Flatenreviret.

– Härstamningen är från olika revir men vi hade ju koll på att de uppträdde som en flock, säger Jonas Bergman, rovdjurshandläggare i Dalarnas län.

Under licensjakten fälldes alfahannen plus en valp från Flatenreviret, samt alfatiken plus en valp från Billsjöreviret.

Söder om Flatenreviret ligger Holmsjöreviret. Dessa vargar hade aldrig tidigare spårats inom jaktområdet men under licensjakten befann de sig inom jaktområdet. DNA-analyserna visar att både hanen och tiken som revirmarkerade i Holmsjöreviret också fälldes under jakten.

– Frågan är nu hur detta kommer påverka Holmsjöreviret.  När vi fattar beslut om licensjakt innan den första oktober kan ju förändringar skett som vi inte har vetskap om. Vi får sätta oss ner och diskutera med länsstyrelserna i våra angränsande län som också haft licensjakt, om hur vi går vidare, säger Jonas Bergman

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼