Fälld älg hade omfattande vårtangrepp

TUNBYN(JJ). På älgjaktens första dag fällde jägaren Johannes Hallén en älg i Nedre Tunbyn. Men det visade sig att älgen var kraftigt angripen av fibrom och jaktlaget var tvungna att kassera köttet.

– Det var en liten pinntjur som kom springande i slyn och jag såg direkt att det inte var som det skulle. Den var alldeles fläckig, berättar Johannes Hallén för Sundsvalls Tidning.

Flera knölar var riktigt stora och älgen luktade dessutom mycket illa. Efter grönt ljus från länsstyrelsen så grävdes djurkroppen ner.
Fibrom är en typ av godartade tumörer som drabbar älgar. Smittan kan bland annat överföras genom direktkontakt mellan älgar.

Köttet skadas inte av smittan enligt Livsmedelsverket, om det inte kommit in i djurkroppen eller medfört andra skador.
För människor är inte smittan farlig.
Det här rapporterar Sundsvalls Tidning.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Annonser