Fair Tecni Mec –italienare i snygg kostym

fairtechni.jpgEn stor del av de hagelvapen som tillverkas i Europa görs i norra Italien. Fair Tecni Mec är inget undantag, bössorna tillverkas i Marcheno strax norr om Brescia. I Italien tillverkas i dag hagelvapen från de billigaste budgetbockarna till mycket exklusiva handbyggda vapen i de högre prisregionerna. Fair Tecni Mec tillverkar såväl billiga och enkla bockar som dyrare och exklusivare handbyggda modeller.

Fair Tecni Mec tillverkar sina hagelvapen i en modern fabriksbyggnad i det lilla samhället Marcheno i norra delen av Italien. Företaget har bedrivit sin verksamhet sedan 1971 men har i Sverige inte haft någon större marknad under sitt eget namn. I företagets påkostade katalog finns det en uppsjö av modeller från de lättaste jaktbössor i kaliber 410 till tunga trapbössor i kaliber 12. Fair Tecni Mec tillverkar även kombivapen och dubbelstudsare. Det finns även en del märkliga slug modeller bland annat en modell kallad LX 600 SNIPE. Det är en hagelbock med en vanlig pipa och en räfflad hagelpipa för slugs. Fair Tecni Mec tillverkar även hagelvapen med piporna sida vid sida men tonvikten ligger på bockbössor.

Modern fabrik
I den tretusen kvadratmeter stora fabriksbyggnaden finns det moderna datastyrda fräsar och svarvar för att snabba på och förenkla arbetet med att färdigställa låsmekanismerna. Detta sätt att tillverka vapen med styrda maskiner har slagit igenom hos i stort sett alla av dagens vapentillverkare. Tillverkningen går snabbt och ger små toleranser men det krävs givetvis fortfarande en hel del yrkeskunnande och handlag för att slutresultatet ska bli ett högklassigt vapen.
Fair Tecni Mec tillverkar sina lådor från gjutna ämnen som så många andra tillverkare av hagelvapen.
Lådans konstruktion är uppbyggd på samma sätt som många andra av de bockar som tillverkas i Italien. Låsningen sker med en låsklack som löper i botten av lådan och låser i ett spår under piporna. Konstruktionen är lik den klassiska Anson Dealy låsningen. Lådan på SRC 622 modellen vi testade är specialanpassad för kaliber 20 och mindre. Detta medger en smidigare bössa som endast väger 2.75 kilo
med 68 cm pipor. Lådan har sidoplattor som ger intrycket att det är ett sidolåsvapen man håller i händerna. Detta är dock endast en kosmetisk detalj, lådan är av traditionell boxlås modell. Sidoplattor och den övriga lådan har en smakfull gravyr med fågelmotiv. Baskylen har bra finish invändigt och pipornas sidoplan har en elegant facettslipning. Det rekylopererade enkeltrycket har traditionell konstruktion och fungerade under testskjutningarna utan anmärkningar. Pipväljaren sitter på säkringstangenten och är enkel att ställa om från över till undre pipan.

Choker

Piporna är utrustade med utbytbara choketuber och vapnet levereras med fem choketuber från ren cylinder till full trångborrning. Piporna är sammanfogade utan ventilerade sidospänger, den övre spången är 6 mm bred. Testvapnets ejektorer fungerade utan problem under testskjutningarna. Vi kunde dock konstatera några genombrännare under testskjutningarna på skeetbanan. När slagstiften granskades kunde vi konstatera att det undre var lite dåligt slipat med en del vassa kanter som troligtvis gav genombrännarna.

fairb.jpgPassning och finish

Passningen mellan metalldelarna är inte riktigt bra på en del ställen. Till exempel var lådans bottenplatta där avtryckare m m är monterad var inte så bra inpassad i baskylen på testvapnet. Passningen mellan trä och metall får däremot betraktas som godkänd men inte i toppklass. Kolv och framstock höll mycket hög träkvalitet med vackert ådrat trä. Nätskärningen är handgjord men med en hel del missar och lite allmänt slarvigt utförd. Det syns lite slipmärken på kolv och framstock vid en närmare granskning. Kolven avslutas med en enkel bakkappa av plast. Att träets porfyllningen är i stort sett obefintlig får man nog i dagens läge börja att vänja sig att se på produktionsvapen. Detta är ett mycket tidsödande arbete som blir dyrt att utföra på en vapenfabrik. Det ger dock en mycket vacker kolv som klarar dåligt väder betydligt bättre. Kolven hade blivit ännu vackrare med en djup ådring om den porfyllts ordentligt.

Skeet banan

Piporna försågs med 1/4 och cylinder choke och stegen styrdes mot skeetbanan. Bössan känns välbalanserad och eftersom testbössan var i kaliber 20 kändes den lite extra lätthanterlig.
Efter några serier på skeetbanan kunde vi konstatera att bössan var riktigt lättskjuten. Resultatet hade nog inte förbättrats mycket om den invanda sportskytte12:an som väger nära ett kilo till hade andvänts. Nu bör det väl tilläggas att ingen av oss är några ”fantomer” på skeetbanan utan får nog inordna oss under den stora skaran medelmåttor. Några andra skyttar delade våran uppfattning om att bössan kändes liten och behändig att hantera. Choketuberna gav bra träffbilder med jaktammunition i 20/70. Piporna hade magnum patronlägen dvs. 20/76 men vi provade inte några magnumpatroner i bössan. Det torde knappast vara helt odramatiskt att skjuta tunga magnumladdningar i en bössa som väger 2,75 kilo.

Sammanfattning

Fair Tecni Mec SRC 622 är en hagelbössa med en snygg kostym men om man fingranskar detaljerna ser man att det fattas en liten bit innan det är en helt igenom en högkvalitets produkt. Detta påstående kan verka lite ”gnälligt” men en del detaljer håller inte riktigt måttet om man anser att det ska vara fråga om en lite exklusivare hagelbock. Ett exempel är framstockens låsning som får betraktas som en av marknadens simplaste lösningar, funktionell javisst men knappast snyggt. En annan detalj som fångade vår uppmärksamhet var säkringstangenten/pipväljaren. Den är lite grov och inte alls så bearbetad som man kunde önska sig. Det finns tyvärr inga genvägar till en riktigt fin och välbyggd hagelbössa, det blir fråga om en hel del hantverk och manuell inpassning om resultatet skall bli förstklassigt. Tyvärr blir det då fråga om helt andra priser än vad som är fallet med Fair Tecni Mec SRC 622. Sammanfattningsvis måste vi dock säga att det är en trevlig och prisvärd bössa att hantera och skjuta med trots de detaljanmärkningar vi har.
Fakta:
Modell: Fair Tecni Mec SRC 622
Längd: 112 cm
Vikt: 2,7 kg
Piplängd: 68 cm
Kaliber: 20/76
Trycke: Rekylopererat enkeltrycke med pipväljare
Pris: 10.800 kr
Generalagent: Normark
Text och foto: THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser