FAIR Tecni Mec Combi BK

fair.jpgPå senare år har det kommit en del kombivapen från de italienska tillverkarna som tidigare fokuserat tillverkningen på hagelbockar. Med tanke på priserna på många av dessa kombivapen står de sig bra i konkurrensen från bössor från de klassiska vapentillverkarna i till exempel Tyskland och Österrike.

För inte allt för många år sedan kom de flesta av marknadens kombinationsvapen från centraleuropa. Bössorna var till stor del handbyggda och kostade betydligt mer än en vanlig hagelbössa. På senare år har de moderna datastyrda maskinerna gjort sitt intåg i vapentillverkningens värld. Detta innebär i sin tur att många av ”gubbarna med fil” fick snällt omskola sig till att sköta en Cns-svarv eller leta sig ett annat jobb. Givetvis sker en del inpassning manuellt även på dagens vapen tillverkade i styrda maskiner men detta manuella inpassnings jobb skiljer sig milsvida från de hantverksmässiga metoder som var brukligt tidigare. Givetvis blir resultatet, det vill säga bössorna, mindre tilldragande för den som värdesätter fint hantverk och den oersättliga känslan i ett handbyggt vapen. Funktionen och precisionen kan dock i många fall mäta sig med de mera hantverksmässigt tillverkade kombinationsvapnen.

Lödda pipor
Tecni Mec kallar sin kombibock Combi BK1. Det är en snygg bössa med lödda pipor som på dyra handbyggda kombivapen. Testbössan var i kaliber 20/76 och 7X57 R. Att bössan är i kaliber 20 medger att en nättare låda utvecklad för kaliber 20 andvänds. Bössan känns mycket nätt och smidig, utan kikare nästan som ett salongsgevär. Trots den lilla kostymen väger bössan 3,15 kg utan kikare så det känns inte allt för obehagligt att skjuta med varken hagel eller kulpipan.
På hagelpipan sitter en spång som liknar en kvartsspång på en studsare. Den bakre delen är 12 mm bred och inrymmer en laxstjärtskena för snabbmontage av kikarsikte. Den främre delen är 8 mm bred och har på en upphöjning vid mynningen ett rejält stolpkorn monterat. Stolpkornet tillsammans med en rejäl U-skåra gör att de öppna riktmedlen i våra ögon är högsta andvändbara vid till exempel rådjursjakt. Snabbfästet från Tikka passade ganska tight i fästet på spången och det visade sig inte vara riktigt skottfast vid av och påmontering. Detta torde nog vara lätt avhjälpt med endast små justeringar av skenan på spången.

Spänningar
Lödda pipor brukar kunna ställa till med en hel del bekymmer vad det gäller precisionen på kombinationsvapen. Kulpipan i 7X57 R är mycket klen på Tecni Mec BK1. Detta i kombination med att piporna är sammanfogade med lödda sidospänger gör att en påtaglig värmestegring kunde märkas om man avlossade flera skott i följd. Lödda sidospänger har både för och nackdelar. En fördel är att en tunn kulpipa ”stagas” med sidospängerna. Detta innebär att en förhållandevis klen pipa kan skjuta ganska bra träffbilder, under förutsättning att pipan tillåts svalna ordentligt mellan skotten. Om man skjuter flera skott i tät följd innebär det att det blir rejäla spänningar i systemet eftersom den tunna kulpipan snabbt blir varm på undersidan där det inte finns några spänger som kyler. Detta i sin tur innebär att undre delen av pipan blir varmare än översidan och vips slår sig hela härligheten.

Precision!
När vi lät piporna svalna i ca 10 minuter mellan skotten visade sig Tecni Mec BK 1 från sin bästa sida. Med handladde patroner innehållande N-150 krut bakom en 154 grains Hornady trubbnos blev träffbilderna mycket bra. De bästa treskottsgrupperna mätte endast ca 20 millimeter på 100 meter. Hagelpipan hade fast borrning, detta måste anses som en liten svaghet på en kombibössa. När man endast har en hagelpipa vill man nog ha möjlighet att välja olika borrningar för att matcha olika hagelgrovlekar. Vi lyckades inte utreda vilken borrning hagelpipan hade men den torde ligga runt 1/2. Vi provade några jaktpatroner i US nr. 3 men nedslående resultat. Svärmarna var oregelbundna med rejäla luckor. När vi sedan bytte till US nr. 6 såg det genast bättre ut med väl täckande svärmar. Det går givetvis att laborera med olika patroner med samma hagelgrovlek för att få ett bra resultat men lösa choker underlättar en hel del. Som så många andra kombinationsvapen visade sig hagel och kulpipan inte alls samskjuta. När kikare monterades och ett hagelskott avlossades på 25 meter slog svär-men cirka 60 centimeter för lågt men rätt i sida. Detta begränsar helt klart möjligheterna att lossa hagelskott i snabba situationer med kikaren monterad.

Lång kolv
Kolv och framstock har oljebonad valnöt av fin kvalitet, testvapnet var en De Lux modell så träbitarna var lite utöver vad man kan vänta sig på en standardmodell. Skillnaden mellan en standard och De Lux kombi är vad vi kan förstå endast kolvens modell och kvalitén på valnöten. Nätskärningen är handgjord och bättre utförd än på den bock från Tecni Mec vi testade för några månader sedan. Kolvens design är av tyskt snitt med ett svällande kindstöd och svinrygg. Framstocken är av schnabelmodell. Kolven är för en gångs skull på ett hagel eller kombivapen av gummi, bra! Kolven är ganska lång, 38 centimeter, vilket gör att bössan känns lite svår att få upp till axeln för oss som är lite småväxta (åtminstånde den ena vapentestaren). Det är dock bättre att kolven är för lång än för kort, en vapensmed kan ganska enkelt kapa kolven utan att det syns. Att förlänga kolven ställer till med betydligt
större bekymmer för vapensmeden.

Tråkigt trycke
Testvapnet hade dubbeltryck vilket är att föredra på ett kombinationsvapen. Tyvärr hade trycket kunna vara bättre på kulpipan. Det blir vanskligt att skjuta frihandsskott med ett hårt och släpande trycke. Eftersom trycket inte är justerbart varken när det gäller ingrepp eller vikt får man nog leva med det släpande trycket på kulpipan. En justering av trycket med hjälp av ett bryne kan nog inte betraktas som en säker åtgärd. Säkringen spärrar endast avtryckarstängerna, hanarna är utrustade med extra uppfångarhak. Lådans låsning sker med en bred underliggande regel som på många andra hagel och kombibockvapen. Lådans ledbultar är utbytbara om vapnet skulle skjutas glappt.

Bra köp?
FAIR Tecni Mec Combi BK 1 är ett hyggligt köp för den som inte vill tömma plånboken totalt när en kombibössa ska införskaffas. Bössan skjuter bra och ser bra ut med fint kolvträ och lödda pipor. De utmärkta öppna riktmedlen ger även de en del pluspoäng. Vad som belastar minuskontot blir nog tveklöst trycket på kulpipan i första hand. Den fasta borrningen handikappar allroundjägaren en aning även om det går att komma runt de flesta problem med olika patronfabrikat. När vi ändå är i gång och gnäller kan vi nämna att låsningen av framstocken inte heller får några pluspoäng. Det fungerar nog som det ska men den ser rent bedrövlig ut.

Fakta

Modell: FAIR Tecni Mec Combi BK 1
Kaliber: 20/76 – 7x57R
Längd: 107 cm
Piplängd: 63 cm
Trycke: Dubbeltrycke
Generalagent: Normark Scandinavia
Pris: 11.695 kr
Text och foto: THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser