Fågelfinnaren Nisse Karlsson!

Bratthögens Nisse-Karlsson och Anders Stensson jagar i skogarna runt Vemdalen. Anders Stensson i Vemdalen har haft jämthundar, stövare och setter. Men efter att han skaffat en norrbottenspets åt sin fru Birgitta hittade han sin favoritjakt. SE JCH Bratthögens Nisse-Karlsson har nämligen blivit en stjärna i tjäderskogen och på kuppen blev husse en trädskällarentusiast. Text och foto: Ulf Lindroth

Det är hårdfruset i marken och rester av skarp snö när Anders Stensson släp­­per SE JCH Bratt­högens Nisse-Karlsson vid ett av sina favoritställen på hemmamarkerna alldeles utanför Vemdalen i Härjedalen. Föret ger en tydlig vink om att jaktdagen kan bli svår. Dessutom har inte fågeltillgången hösten 2012 varit något att hurra för. Men Nisse-Karlsson bekymrar sig inte för det, utan sticker i väg i full fart när kopplet stryks.
Nästan omedelbart tar hunden upp två orrtuppar inne i en yngre tallskog. Vi ser på Astron hur han går över 500 meter i riktning efter den ena, men det blir inget mera av kontakten. Kanske gick förföljandet över i nytt sök.
– Nisse-Karlsson brukar få full poäng på söket på jaktproven. Ofta går han en större lov runt området först. Sedan slår han igenom det. Man behöver inte gå så mycket när man jagar med den här hunden, säger han.

I skogen är en av Nisse-Karlssons starkaste sidor söket. Tempot är högt och han tar med sig mycket mark.Tidig jaktchampion

Bratthögens Nisse-Karlsson må vara ett ovan­ligt hundnamn, men det är ett namn som återkommer ofta när man pratar om riktigt bra norrbottenspetsar i dag. Nisse-Karlssons premiär i jaktprovsvärlden kom vid 17 månaders ålder, då han tog ett förstapris på 75 poäng. Nästa gång han startade var nästan ett år senare. Då tog han nästa etta på höga 86 poäng.
– Domaren sa åt mig att jag kunde börja packa för Skallkungen. Jag förstod inte riktigt vad han menade, jag var ju alldeles ny på det här, berättar Anders.
Resultatet räckte för att kvala in till träd­skällarnas SM-tävling och det blev en tur till skallkungstävlingen i Storuman 2009. Nisse-Karlsson hade dessvärre ingen lycka med sig där. Vädret var hårt och fåglarna skygga. Men i december samma år tog han ännu en jaktprovsetta på 80 poäng och blev därmed färdig jaktchampion vid 2,5 års ålder.

Jagade in husse
Före den snabba jaktprovskarriären hade injagningen gått i samma anda. Då och då hör man trädskällarjägare berätta att de inte jagat in sin första valp, utan att den jagat in dem. Historien om Nisse-Karlsson och Anders Stens­­son går på just det temat.
– Jag hade aldrig jagat med trädskällare in­nan vi skaffade Nisse-Karlsson, säger Anders.
Som tur var förstod valpen ganska snabbt vad som skulle göras. Den första fågeln sköt Anders då Nisse-Karlsson var drygt fem månader.
– Han kom förbi mig på en stig. Hundra meter framför mig vinklade han upp och började skälla. Jag spanade lite och fick syn på en tjädertupp som jag kunde skjuta.
Anders var för dagen beväpnad med älgstudsaren och ammunitionen var inte riktigt tjädervänlig. Tuppen blev först hängande i trädet, men efter en stund föll det ner en bröst­bit som Nisse-Karlsson åt upp. Trots den lite udda upplösningen på ståndskallet så var hunden injagad.
– Jag sköt åtta fåglar för honom innan han var nio månader gammal. Han höll alltid i ståndskallen efter att den där första fågeln var skjuten, berättar Anders.
Det finns tre kullar efter Nisse-Karlsson. Den första kullen föddes 2010 och de senare två föddes våren 2012. Ingen av valparna är jaktprovsmeriterad än, men valparna av den första kullen har inte fått chansen på jaktprov och de två senaste kullarna är ännu i yngsta laget. Det återstår att se vilka egenskaper han fört vidare.

Ny favoritjakt
Anders växte upp i Vemdalen. Han tillbringade somrarna på fäboden och började jaga tidigt.
– Jag är uppvuxen med stövare, berättar han. Sedan hade jag flera jämthundar och även en setter.
Anders har jagat mycket älg, skjutit björn på ståndskall för sin egen jämthund och syss­lat med toppfågeljakt på vintrarna. Men ryggproblem höll på att sätta stopp för jakten. Lyckligtvis hjälpte de operationer han fick genomgå och plötsligt var det aktuellt med en ny valp.
Tankarna gick i riktning mot en fågelhund och nere i byn hade Bratthögens kennel en kull norrbottenspetsvalpar. Anders var gammal vän i huset och fick välja valp först. Hans fru Birgitta fick valpen, men Anders fick uppdraget att jaga in den. Namnet Nisse-Karlsson gav de valpen efter uppfödarna, Nils Söderberg och Kenneth Karlsson.
Och de hade inte bara tur med valet av valp. De träffade också rätt då de tänkte trädskällare. I dag är Anders Stensson en hängiven trädskällarjägare.
– Det är den roligaste jaktform jag prövat och jag lär mig hela tiden, säger han.
Efter att först ha fastnat för jakten och provat något jaktprov engagerade Anders sig i Specialklubben för skällande fågelhundar. I dag är han ordförande i Jämtland/Härjedalens lokalklubb.

Astron skvallrar om ett systematiskt upplagt sök.Skygga fåglar

Medan vi går lugnt genom skogen och viskar trycker Nisse-Karlsson på desto hårdare. Efter fyrtio minuter har vi ett kort skall i ett område där vi strax hittar färska tjäderspår i snön. Tjugo minuter senare drar hunden i gång igen fyra hundra meter bort. Men skallet blir kort, sedan ser vi ett förföljande på drygt 200 meter på astroskärmen.
Det kommer några sökskall på ett par ställen. Sedan, efter två timmar, börjar Nisse-Karls­son skälla fast igen. Vi står på en tallbacke med färska tuppspår i snön och hunden är tre hundra meter ner i sluttningen.
En liten stund senare försöker jag få syn på hunden på knappa sextio meters håll. Ett par stora lavtyngda tallar skymtar bakom granarna, men så kommer det ensamma besvikna gnället som säger att en fågel lättat. Vi hör inte fågeln och ser ingenting, men nog var det något som såg mig?
Trädskällarjakt är inte lätt. Särskilt inte en dag som denna när varje steg ekar genom den frusna skogen. Vi tar en paus och Anders gör upp en eld. Nisse-Karlsson kommer och lägger sig tyst under en gran där han vilar medan Anders steker kolbullar.

Lever som gårdshund
Lugnet är typiskt för Nisse-Karlsson. Under de två nätter Jaktjournalen stannar på Trumvallen hos Anders och Birgitta hörs aldrig hunden skälla ett skall hemma. Han går lös på gården och inne är han nästan omärklig, lugn och stilla. Vissa hundar verkar klokare än andra och Nisse-Karlsson är just en sådan hund.
– Det är inga problem att ha honom lös, säger Anders medan smeten och fläsktärningarna fräser i pannan över elden.
– Han går ner och hälsar på systersonens jämthundshanne ibland, men sedan kommer han tillbaka. Vi har haft en älgkviga som gått på en saltsten nära huset hela sommaren och hösten och kommer hon inom 30 meter från huset jagar han i väg henne, men annars sitter han bara på altanen och tittar på henne.
Anders berättar att en vessla som bosatt sig under huset retat hunden lite mera. Men det är förståeligt med tanke på att det skjutits fem mårdar för honom. Det händer också att han skäller fågel i skogen intill deras upprustade och utbyggda fäbodvall. De bor trots allt i riktiga fågelmarker.
– Han började skälla en gång när jag hade ärende ner till byn. Jag lät honom skälla och åkte. När jag kom tillbaka två timmar senare skällde han fortfarande, så då smög jag in och sköt tjäderhönan han skällde på.

Söker och hittar

Efter någon timmes vila vandrar vi vidare. Nisse-Karlsson sträcker på sig och är snart ute på sök igen. Just söket tycker Anders är hans starkaste sida, vid sidan av hans lugna vänliga sätt och en klok läraktighet. Hunden håller bra fart och går ofta ut en halvkilometer eller mera i slagen. Astron skvallrar också om att söket är systematiskt. Nisse-Karlsson kollar inte minst myrkanterna och täcker marken effektivt.
Nästan fyra och en halv timme efter att vi släppte kommer dagens bästa chans. Plötsligt hör vi hundens skall tvärsöver ett hygge. På andra sidan står Nisse-Karlsson och skäller i en sluttning med gammal grov tall- och granskog.
Men det är fortfarande nästan lika skarpt före. När det börjar finnas en chans att se hunden brakar det till i en av tallarna. En tjäderhöna flyger utför sluttningen och är borta. Felet är inte Nisse-Karlssons, snarare fotografens. Och hunden jobbar vidare.
Hade fågeln suttit bättre och föret varit bättre hade den här dagen blivit mycket intressant. För trots den tomma säcken råder det inget tvivel om att det varit en vass nobs i skogen i dag!

SE JCH Bratthögens Nisse-Karlsson.
Fakta:
SE JCH Bratthögens Nisse-Karlsson, S33415/2007. Efter: Rambo, S36628/2002. Undan: Bratthögens Rexie, S55257/2001.
Uppfödare: Nils Söderberg och Kenneth Karlsson, Vemdalen. Ägare: Birgitta Stensson, Vemdalen

Jaktprov
2008-09-16    Rörligt    Johan Lindqvist    75 p    1:a
2009-08-16    Vemdalen    Urban Hallqvist    86 p    1:a
2009-08-17    Vemdalen    Jan Ottosson    57 p    3:a
2009-10-03    Storuman    Roger Eriksson    20 p    0:a
2009-10-04    Storuman    Alf Borgström    9 p    0:a
2009-10-19    Börtnan    Johan Mesch    67 p    2:a
2009-10-20    Börtnan    Jan Ottosson    8 p    0:a
2009-12-21    Rörligt    Jan-Olov Edström    80 p    1:a
2010-09-25    Vemdalen    Roy Nilsen    7 p    0:a
2010-09-26    Vemdalen    Jan Ottosson    62 p    3:a
2011-10-01    Vemdalen    Johan Lindqvist    42 p    0:a
2011-10-02    Vemdalen    Anders Häggkvist    69 p    2:a
2012-08-18    Vemdalen    Torbjörn Röstlund    0 p    0:a
2012-08-19    Vemdalen    Roy Nilsen    7 p    0:a

Utställning

2008-11-29    Vemdalen    Arild Berget    B/J KL 2
2009-11-28    Vemdalen    Thomas Eriksson    B/J KL 1, B/J KK 1
2012-05-12    Östersund    Olle B Häggkvist    Cert, BIM
2012-06-03    Alfta    Olle B Häggkvist    Cert, BIR
2012-08-04    Malung    Britt Mari Nordquist    B/J KL Sufficient

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser