Få sälar skjuts – skånska jägare får specialutbildning

Skåne (JJ) Säljakt är svårt och ibland annat Skåne skjuts inte tilldelningen. Därför ordnar Jägareförbundet nu kurser i säljakt.

Säljakt är svårt, bland annat på grund av ett strikt regelverk. Foto: Gettyimages

SVT Skåne berättar att 33 jägare hittills i år utbildats i säljakt i Maglarp utanför Trelleborg. Lika många gick utbildningen i fjol.

Ändå är rapporterna om skjutna sälar få. I år har det fällts fem knubbsälar och sju gråsälar i Skåne. Kvoterna är tio respektive 40.

Regelverket ett problem

Det strikta regelverket kring säljakt är ett stort problem.

– Det är jättesvårt att skjuta säl i Skåne på grund av alla regler. Det finns hundratals att jaga men man får inte göra det, säger Sven Gunnar Lunneryd, sälforskare på Sveriges Lantbruksuniversitet, till SVT Skåne.

Enligt Lunneryd är det Helsingforskonventionen som säger att bara tillväxten av sälstammen får skjutas. I konventionen tas ingen hänsyn till fiskbestånd och fiskebranschen.

Det uppskattas finnas cirka 100 000 sälar i våra svenska vatten. Stammen växer med mellan fem och tio procent årligen.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.

Vargbajs med fårull – tredje beviset mot ung vargtik

Den unga vargtiken från Tönsenreviret i Gävleborg kan på goda grunder misstänkas ha specialiserat sig på att attackera får. Hon är knuten till två attacker genom DNA från salivprov och starkt misstänkt för ytterligare en attack sedan en bajskorv full med fårull påträffats.
ANNONS ▼