Få sälar skjuts – skånska jägare får specialutbildning

Skåne (JJ) Säljakt är svårt och ibland annat Skåne skjuts inte tilldelningen. Därför ordnar Jägareförbundet nu kurser i säljakt.

Säljakt är svårt, bland annat på grund av ett strikt regelverk. Foto: Gettyimages

SVT Skåne berättar att 33 jägare hittills i år utbildats i säljakt i Maglarp utanför Trelleborg. Lika många gick utbildningen i fjol.

Ändå är rapporterna om skjutna sälar få. I år har det fällts fem knubbsälar och sju gråsälar i Skåne. Kvoterna är tio respektive 40.

Regelverket ett problem

Det strikta regelverket kring säljakt är ett stort problem.

– Det är jättesvårt att skjuta säl i Skåne på grund av alla regler. Det finns hundratals att jaga men man får inte göra det, säger Sven Gunnar Lunneryd, sälforskare på Sveriges Lantbruksuniversitet, till SVT Skåne.

Enligt Lunneryd är det Helsingforskonventionen som säger att bara tillväxten av sälstammen får skjutas. I konventionen tas ingen hänsyn till fiskbestånd och fiskebranschen.

Det uppskattas finnas cirka 100 000 sälar i våra svenska vatten. Stammen växer med mellan fem och tio procent årligen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Dystert rekord i vargattacker – men ingen skyddsjakt

Sommaren 2020 kommer att gå till historien som ett dystert rekordår när det gäller vargattacker på fårbesättningar i Västra Götaland. Hittills har 41 får dött vid fem attacker. Nu visar det sig att en attack i Alingsås utfördes av samma varg som dödade får i Tiveden i Örebro län 10 maj.
ANNONS ▼