Få felskjutna björnar hittills

ÖSTERSUND (JJ) Skärpta krav i jägarutbildningen har lett till bättre förberedda jägare och färre felskjutna björnar, rapporterar Östersunds-Posten.

– Jägarna har blivit bättre på att lära sig avgöra då det är rätt läge för att ta skott eller inte. Nu pekar siffrorna åt rätt håll, säger Magnus Hansson, jaktvårdskonsulent i Östersund.

För några år sedan var antalet felskjutna björnar alarmerande stort och Hansson menar att jägarna är bättre förberedda idag.

– Orsaken till alla missar för några år sedan var att jägarna helt enkelt var dåligt mentalt förberedda. De hade inte tillräckligt satt sig in i vad det innebär att jaga björn, säger Hansson.

Hittills under årets björnjakt har bara ett par björnar blivit påskjutna där skottet inte varit dödande. Två honor med ungar i följe har också skjutits vilket automatiskt leder till anmälan om jaktbrott. Dessa incidenter är dock svåra att helt undvika under en björnjakt.

Honorna blir ofta stressade av hundarna och lämnar då sin ungar, i många fall högt uppe i ett träd. Som jägare är det då svårt att avgöra om honan har ungar eller inte.

– För att inte skjuta en björnhona med ungar krävs det att man avvaktar med skott till man är definitivt säker på att det är en ensam björn, säger Jessica Backeryd, fältchef på länsstyrelsen i Östersund, till ÖP.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser