F.A.I.R. Iside Prestige

F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. Denna sida-sida är ett gott alternativ till alla hagelbockar som strömmar över den jaktliga marknaden. Har man inte för avsikt att tävla utan bara jaga och träna lerduveskytte är en sida-sida ett lika bra val som en bock.

F.A.I.R., Fabbrica Armi Isodoro Rizzini, har sedan 1971 tillverkat vapen i Marcheno i Bresciadalen norr om Gardone Val Trompia. F.A.I.R. har drygt 40 år av vapentillverkning i ryggen. Skickliga ingenjörer med avancerade CAD-/CAM-system och toppmodern maskinpark med CNC fräsar borgar för kvalitet.

Välarbetad funktionell mekanism
F.A.I.R. Iside Prestige ser ut som om det vore ett vapen med sidolåsmekanism med graverade sidoplåtar. Så är dock inte fallet då det bakom dessa sidoplåtar gömmer sig en helt vanlig mekanism med spiralfjädrar. Hanarna har försetts med dubbla upphak och metallen är väl bearbetad. Vissa delar är blånerade. Passningen mellan metalldelarna är bra vilket ger förutsättningar för mångårig funktion.
Sidoplåtarna är mycket väl inpassade mot baskylen och ”inskjutna” i laxade spår i lådan. Konstruktionen med en genomgående stockbult gör det enkelt att ta bort kolven vid rengöring.
Sidoplåtarna och lådan har snygg gravyr som passar väl till vapnet. De graverade fåg­larna håller inte samma kvalitet som övrig gravyr. Det gamla talesättet stämmer väl:
”I begränsningen synes mästaren.” I slut­änden är det betraktaren som avgör vad som är vackert och lockar till ägande.

Säkring och pipväljare

Säkringen är automatisk vilket är vanligt på jaktgevär. Det är rätt praktiskt att bara kunna föra toppleavernyckeln åt höger för att säkra om inte skottchansen kan utnyttjas.
Pipväljaren är monterad i säkringstangenten vilket också är en vanlig lösning. Det kan vara bra att byta förstapipa med jämna mellanrum. Det blir trots allt en viss snedbelastning på låsreglarna på en sida-sida. På bockvapen skjuts som regel underpipan först då den är närmast låset.
Säkringstangenten är ordentligt tilltagen och ger bra grepp. Den kan tyckas lite klum­pig i jämförelse med vapnet i övrigt som ger ett elegant och smäckert intryck. Men sett ur ett praktiskt jaktligt perspektiv fungerar säkringen bra.
F.A.I.R. Iside Prestige har ett enkeltrycke med något lite släp. Hanarna har extra upphak som höjer säkerheten.

Kolv
Kolven är smäcker med rena linjer. Nät­skärningen är gjord med laser och är funktionell och riktigt snygg. F.A.I.R. Iside Pre­stige har valnöt av skaplig kvalitet. Här hade man kunnat lägga lite mera tid och olja för att få porerna mera fyllda och täta.
Framstocken har ett elegant lås som sitter i framkanten. Det går lite trögt men det är nog en inslitningsfråga. F.A.I.R. har valt en enkel bakkappa av plast, inte särskilt snyggt på ett annars snyggt hagelvapen. En bakkappa av trä eller en tunn gummibak­kappa som ger bra rekyldämpning och skydd för vapnet hade varit bättre. Att ersätta originalet är ingen kostsam historia och då kan man också justera in rätt kolvlängd.
Hagelgevär med engelsk kolv brukar ha en förlängd tånge från varbygeln som förstärkning av kolvhalsen. F.A.I.R. har valt bort denna detalj vilket kan tyckas onödigt.

Skytte
F.A.I.R. Iside Prestige var en trevlig bekantskap på trapbanan. Förvånansvärt lättskjuten redan från början. Förmodligen beroende på att stockningen passade riktigt bra. Vapnet är lätt, endast 2,8 kilo, och därför passar lättare laddningar bäst. Jag skulle tro att tunga magnumladdningar snabbt kommer att kännas lite jobbiga att skjuta.
F.A.I.R. Iside Prestige har pipor som låses med dubbla underliggande reglar. Piporna är borrade för 12/76 och är 71 cm långa. I nuläget finns inga andra alternativ. F.A.I.R. har ett egenutvecklat system för choker, X-Cones, som också uppges minska rekylen. Detta tillsammans med Technichoke som bidrar till minskat pipuppslag borde ge snabbare andraskott.
Med F.A.I.R. Iside Prestige levereras fem XP 50-choker samt en mycket bra chokenyckel i en enkel men funktionell plastkoffert.

Sammanfattning
F.A.I.R. Iside Prestige är ett prisvärt och intressant hagelvapen på marknaden. För den som vill ha en klassisk sida-sida för jakt är Iside Prestige ett intressant alternativ till rimlig kostnad. Enligt F.A.I.R.:s egen hem­sida förefaller det som Iside Prestige också finns i kaliber 20 och då har man en mycket fin följeslagare på ripfjället.

FAKTA
Kaliber: 12/76.
Längd: 109 cm.
Piplängd: 71 cm.
Säkring: Automatisk. På kolvhalsen med pipväljare. Dubbla hanuppfång.
Vikt: 2,8 kg.
Choker: Fem choker.
Pris: 20 300 kr med koffert.
Generalagent: Normark Scandinavia.

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Livet utan Klarna kan bli bra för Fritid och Vildmark

Piteå (JJ) Telefonerna har gått varma hos Fritid och Vildmark sedan det offentliggjordes att Klarna sagt upp deras avtal. – Vi får fått jättemånga stöttande samtal och erbjudande från sju-åtta andra företag som vill hitta kreditlösningar för våra kunder, berättar Seved Wiklund.

Annonser