F.A.I.R Carrera Sporting

F.A.I.R., eller Fabbrica Armi Isidoro Rizzini som vapentillverkaren egentligen heter, lanserar nu hagelgeväret Carrera Sporting. Det är en pris­värd nykomling som har många justeringsmöjligheter för att anpassa vapnet till per­sonliga mått. Text och Foto: Thomas Eriksson

F.A.I.R., Fabbrica Armi Isidoro Rizzini har sedan 1971 tillverkat vapen för sportskytte och jakt i Marcheno i Bresciadalen norr om Gardone Val Trompia. Val Trompia har många vapentillverkare bland annat Beretta som är bland de mera kända vapentillverkarna.
F.A.I.R. har drygt 40 år som vapentillverkare bakom sig. Med stöd av avancerade CAD/CAM- system och den toppmoderna maskinpark med CNC-fräsar som fabriken förfogar över har man en rationell tillverkning som fört F.A.I.R. högt upp på rankingen av italienska hagelvapentillverkare.

Välarbetad mekanism

F.A.I.R. utgår ifrån en traditionell mekanism med en bred underliggande låsregel. En beprövad konstruktion som använts av både Browning och Beretta i många av deras modeller. Pipornas upphängning i mekanismen sker med två tappar på lådans sidor där urfräsningar på pipblocket griper in.
Tapparna för pipornas upphängning är lätt att byta ut. En stoppskruv som låser skruvas ut och upphängartappen trycks ur sitt läge. Enkelt så det förslår. Hur det ska gå till att skjuta så mycket att något glapp uppstår är lite svårare att se.
Själva låsregeln är konad och blir därmed självjusterande vilket är bra. Hela låsningen är mycket stabil.

Säkring och pipväljare

Säkringen är automatisk vilket är ovanligt på ett tävlingsvapen. Om det är bra eller då­ligt är väl en personlig fråga. Står man på trap- eller skeetbanan laddas vapnet på plat­tan, är det fråga om en sportingstig är det på samma sätt, så möjligheten att gå omkring med laddat och osäkrat vapen i de sammanhangen är inte så stor. Utmaningen uppstår möjligen under jakt om man glömmer bort att säkra.
Pipväljaren är monterad i säkringstangenten vilket är en vanlig lösning. Säkrings­tangenten är ordentligt tilltagen och ger bra grepp. Säkringen är lite trög och det kan upplevas störande då den ska manövreras i samband med varje laddning. Den är inte särskilt ljudlös vilket spelar mindre roll i tävlingssammanhang men kan vara mera störande i jaktliga situationer. Sammantaget är det bättre med en trög och ljudlig säkring än det motsatta som kan vara ett riskmoment.

Avtryckarsystem

F.A.I.R. Carrera Sporting har ett enkeltrycke med något lite släp. Det är inte värre än att det går att tolerera. Hanarna har extra upphak som höjer säkerheten. Metalldelarna är väl arbetade och polerade.
Lådan är polerad till en matt silverfinish med en gyllene lerduva. I övrigt finns en diskret scrollgravyr på varbygel, låsbult och framstock. Gravyren är inte handgjord men ser bra ut. Den gyllene lerduvan kan man naturligtvis ha synpunkter på.
Trycket är justerbart med hjälp av en insexnyckel. Insexskruven lossas och den guldpläterade avtryckaren skjuts på en slid och låses därefter fast igen.

Kolv
Kolven har fullvuxna mått med en generös handutfyllnad. Nätskärningen är lasergjord och är funktionell och välgjord och ger bra grepp. F.A.I.R. Carrera Sporting har inte val­nöt av någon högre kvalitet men den är väl arbetad och putsad.
Kolvkammen är justerbar både i höjd- och sidled vilket ger det justeringsutrymme som krävs. Framstocken har också generösa mått som ger bra grepp och harmoni till vapnet. F.A.I.R har valt en gummibakkappa som ger bra rekyldämpning.

Skytte

En justerbar kolvkam underlättar lerduve­skyttet. Det är bara att konstatera. Trapskyttet blev en trevlig upplevelse. Efter lite justerande av kolven började duvorna kros­­sas med fina träffar. F.A.I.R. Carrera Sporting har mycket skjutglädje och fungerade utan problem.
Vapnet har portade pipor för att minska pipuppslaget. Det finns tre längder: 71, 76 och 81 cm att välja mellan. Spången är elva millimeter bred och liksom mellanspången ventilerad. F.A.I.R. har ett system för rekyl­dämpning, X-Cones, tillsammans med Tecknichoke som ska minska rekyl och pipuppslag vilket ger snabbare andraskott. Med F.A.I.R. Carrera Sporting levererades fem XP 70-choker samt en mycket bra chokenyckel i en enkel men funktionell plastkoffert.

Sammanfattning
F.A.I.R. Carrera Sporting är en prisvärd och intressant nykomling på marknaden. För den som inte anser sig ha utrymme för be­tydligt dyrare, mera kända märken för sportskytte är detta ett alternativ. Justerbar kolv, choker och koffert ingår i paketet. Sportingbocken känns gedigen. Insidan är väl bearbetad och skjutglädjen infinner sig. För priset får man ett mycket bra vapen.

Fakta:
Kaliber: 12/76.
Längd: 123 cm med choker.
Piplängd: 71, 76 eller 81 cm.
Säkring: Automatisk. På kolvhalsen med pipväljare. Dubbla hanuppfång.
Vikt: 3,6 kg.
Choker: Fem choker.
Pris: 17 995 kr med koffert.
Generalagent: Normark Scandinavia.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser