Annons
Extremt liten älgkalv avlivad i Norrbotten | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan älgjakt
Kalven vägde endast 13 kilo urtagen. Foto: Privat
Extremt liten älgkalv avlivad i Norrbotten
En extremt liten älgkalv avlivades av älgjägare i Glommersträsk i Norrbotten under premiärveckan av älgjakten. – Den hade inte överlevt vintern, säger älgforskare Göran Ericsson.
Kalven sköts i Glommersträsk i östra delen av Arvidsjaurs kommun i Norrbotten den 8 september och vägde 13 kilo urtagen. – Vi har några hundra års sammanlagd erfarenhet i jaktlaget, men ingen har nånsin sett något liknande i september, säger vice jaktledaren Emil Lundqvist. Kon fälldes också och hon vägde 137 kilo urtagen. Tandutsnittet visade att hon var mellan åtta och tio år gammal.

Nötta bakklövar

Göran Ericsson är professor i viltekologi vid SLU och har sett bilden på den lilla kalven. – Den är nog född i juli och sedan har den inte växt. Om jag zoomar in bakklövarna så ser jag att de är rejält nötta, vilket visar att kalven varit uppe och gått ett bra tag. Den har inte heller den riktigt tunna kalvpälsen. Den var dödsdömd och hade aldrig klarat vintern, säger Göran Ericsson. Hans teori är att älgkon inte var redo att brunsta i normal tid utan kom i brunst och betäcktes i november. Göran Ericsson har tidigare fått rapporter om älgkalvar i Västerbotten som varit födda i juli. Från andra delar av landet finns också uppgifter om kalvar som fötts i augusti.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!