Extreme Huntress-Erika tillbaka i Norrland

Umeå (JJ) Erika Bergmark, Fällfors, som nyligen spenderat en vecka tillsammans med NBC sports channel på en ranch i Texas som deltagare i jaktprogrammet Extreme Huntress har nu kommit hem och kan smälta intrycken. – Det har varit otroligt kul, men jag kan inte avslöja så mycket än!
Erika Bergmark, med en svartbjörn hon fällde när hon spenderade en höst i Kanada som jaktguide. Foto: Privat

Det var genom en internationell omröstning som Erika Bergmark blev en av sex tjejer som fick chansen att vara med i det amerikanska tv-programmet Extreme Huntress på NBC Sports channel. Ett program där de sex deltagarna gör upp om vem som är den duktigaste jägaren på 777 ranch i Texas. Syftet med tävlingen är att lyfta fram förebilder för kommande generationer jägare.

– Det var verkligen en upplevelse att vara på ranchen där tv-inspelningarna och tävlingarna ägde rum. Jag är väl egentligen inte så hemskt intresserad av att tävla i jakt men tävlingarna var bara en del av vistelsen där. Vi jagade också flera gånger och då handlade det mer om att visa prov på att vara en duktig jägare, säger hon.

Var det som du föreställde dig?

– Det var lite jobbigt med alla kameror. Man kommer ju inte i från att det är en TV-show, men jag blev positivt överraskad. Ranchen var fantastisk med 8 000 hektar mark där de har 50 olika viltarter.

Flera av arterna finns där för bevarandearbetets skull, bland annat Elds Deer och Arabian Oryx,

Märkte du av några skillnader mellan dig som nordiskt skolad jägare och de övriga deltagarna?

– Den största skillnaden var väl mellan mig och pilbågsjägarna. De jagade på ett helt annat sätt och rörde sig i terrängen mycket långsammare än mig. En tjej påbörjade en ansmygning liggande på backen och såg ut som spindelmannen när hon ålade sig fram.

Vad var roligast?

– En dag fick jag jaga tillsammans med TV-producenten. Han har varit PH (Professional Hunter) i 40 år och det var häftigt att få jaga tillsammans med honom i skogen. Vi kom riktigt bra överens.

TV-programmet kommer sändas i tretton avsnitt med start i oktober. Programmet kommer visas både på NBC Sports Channel och finnas tillgängligt på Youtube. Efter varje avsnitt kommer tittarna kunna rösta på sin favorit och i februari nästa år koras vinnaren. Förutom tittaromröstning väger tävlingsresultaten och juryns omdömen in.

– Hur det än går så spelar det ingen roll. Det viktigaste var att få vara med och uppleva en fantastisk vecka där och jag är så himla tacksam för alla som röstade dit mig.

Nu är det verkligheten i Umeå och i Fällfors som gäller för Erika. Men den bjuder naturligtvis på jakt i rikliga mängder den med.

– Jag ska göra mitt examensarbete på Jägmästarprogrammet inom mårdhundsprojektet. Dessutom ser jag fram emot att släppa mina finnspetsar. På mitt sommarjobb i skogen har jag haft fördelen att kunna se hur kycklingkullarna mår och det ser ut att bli att bra fågelår i tjäderskogen.

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser