Extrema betesskador efter extrem vinter

Kramfors (JJ) 30 hektar självföryngrad tall norr om Kramfors utsattes under vintern för så kraftiga betesskador att den är helt totalförstörd, uppger Skogsstyrelsen.

Älgarna har gått hårt åt ett skifte norr om Kramfors. Foto: Foto: Anna Marntell, Skogsstyrelsen

Det rör sig om ett av de största områden med färska betesskador på tall som Skogsstyrelsen fått kännedom om lokalt. Tallbeståndet var 20 år gammalt.

– Det är de värsta älgskadorna vi någonsin varit i kontakt med i Västernorrland. Det var en smått surrealistisk upplevelse som vi helst hade varit utan. Under en enda vinter har 20 års tillväxt gått förlorad. Vi har aldrig tidigare sett något liknande i Västernorrland, säger Anna Marntell, skadesamordnare vid Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Skogsstyrelsen räknar med att det fanns omkring 20 000 självföryngrade stammar per hektar i området. De kraftiga betesskadorna upptäcktes först när skogsägaren skulle röja i beståndet.

Det är sannolikt den extrema vintern med stora snödjup som bidragit till betesskadorna. Det förstörda tallbeståndet uppskattas till ett värde av minst en halv miljon, uppger Skogsstyrelsen.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser