Extrema betesskador efter extrem vinter

Kramfors (JJ) 30 hektar självföryngrad tall norr om Kramfors utsattes under vintern för så kraftiga betesskador att den är helt totalförstörd, uppger Skogsstyrelsen.

Älgarna har gått hårt åt ett skifte norr om Kramfors. Foto: Foto: Anna Marntell, Skogsstyrelsen

Det rör sig om ett av de största områden med färska betesskador på tall som Skogsstyrelsen fått kännedom om lokalt. Tallbeståndet var 20 år gammalt.

– Det är de värsta älgskadorna vi någonsin varit i kontakt med i Västernorrland. Det var en smått surrealistisk upplevelse som vi helst hade varit utan. Under en enda vinter har 20 års tillväxt gått förlorad. Vi har aldrig tidigare sett något liknande i Västernorrland, säger Anna Marntell, skadesamordnare vid Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Skogsstyrelsen räknar med att det fanns omkring 20 000 självföryngrade stammar per hektar i området. De kraftiga betesskadorna upptäcktes först när skogsägaren skulle röja i beståndet.

Det är sannolikt den extrema vintern med stora snödjup som bidragit till betesskadorna. Det förstörda tallbeståndet uppskattas till ett värde av minst en halv miljon, uppger Skogsstyrelsen.

AKTUELLT

Exceptionellt stora älgbetesskador i norr

Norrland (JJ) Myndigheten Skogsstyrelsen meddelar att statistiken från årets nu färdiga betesinventering är sammanställd. Resultatet visar områden Norrland med betesskador på tall, större än någonsin uppmätta.

Ny webb och app från Easyhunt

Kungsbacka (JJ) Easyhunt lanserar i dag, fredag, en ny webb och app som ersätter de gamla. Bland annat utlovas supersnabb karta med fastighetsgränser.

Annonser