EXTRA: Stort antal fåglar togs i beslag i Gävleborg – troligen ett av de största beslagen i Sverige

GÄVLEBORG(JJ). Vid en husransakan har polisen i Gävleborg gjort ett stort beslag av fåglar av olika arter. Totalt rör det sig om 300-500 fåglar. Polisen tror att beslaget kan vara bland det största som gjorts i Sverige.

Det var ett anonymt tips som kom till polisen om att en person höll flera fåglar i fångenskap i Hälsingland.

Polisen gick vidare och vid en husransakan fann man bland annat tranor, fiskgjusar och ugglor. Dessutom fann polisen fångstredskap och äggkläckningsmaskiner. 
– Det här är ett stort ärende som kräver samarbete mellan flera myndigheter och organisationer. Redan nu är kontakterna tagna och flera av aktörerna är på plats. Vi har säkerställt utfodring och vård av fåglarna, trots det stora antalet, säger Hans-Olof Sundström, handläggare av djurvårdsärenden vid polismyndigheten i Gävleborgs län.

En person misstänks nu för grovt artskyddsbrott och djurplågeri. Personen har inte frihetsberövats. 
Polisen vet ännu inte varför den misstänkte har hållit på med denna verksamhet.

Fåglarna som faller under statens vilt kommer att säkras i samarbete med länsstyrelsen. Det är Naturvårdsverket som tar beslut om de fåglar som inte är statens vilt.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser