EXTRA: Orsajägarna säger nej till deltagande i vargjakten!

ORSA(JJ). Orsajägarna har enigt kommit fram till att man inte ska delta i vargjakten som planeras att genomföras. Beslutet fattades vid ett möte som nätverket "Orsajägarna" höll.

– Ställer vi upp i jakten är det också en bekräftelse på att vi jägare accepterat att förvalta vargstammen åt staten. En vargstam som vi över huvud taget inte vill ha, säger Nils Björklund, som är ordförande i Hansjö viltvårdsområde, till Dalarnas Tidningar.

Då nätverket inte har någon beslutanderätt så är det nu upp till varje viltvårdsomårde att fatta beslut huruvida man ska delta i vargjakten eller inte.
Nils Björklund. som också är ordförande i Folkaktionen ny rovdjurspolitik, menar att enstaka vargar som skjuts på olika ställen inte löser några problem. 

Han är också kritisk till de restriktioner som diskuterats inför jakten, något som han menar bara kommer att försvåra jakten för jägarna som deltar.
Björklund förslår istället att staten sköter förvaltningen av vargstammen.

Under mötet så berättade även Lars Karlsson, från Orsa besparingsskog, om älgjakten där det bara sköts 0,21 älgar per 1 000 hektar. Detta som ett led i att försöka rädda den svaga älgstammen i området.
Det här rapporterar Dalarnas Tidningar.

Fotnot: Inom nätverket ”Orsajägarna” träffas jägare för att samtala kring frågor som rör jakten. Det spelar ingen roll vilket förbund som de deltagade jägarna är med i. 

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Annonser