Extra: Lodjursskytt friad av rätten!

Fel lodjur sköts under skyddsjakt, men skyddsjägaren frias nu av Varbergs Tingsrätt. Arkivfoto: Per Jonson Varberg (JJ) Den misstänkte skyddsjägaren som fällde fel lodjur under skyddsjakt på det fårdräpande lodjuret Arvid i Halland frias av Varbergs tingsrätt. – Det känns fantastiskt just nu, säger den friade jägaren.

Det var i våras som Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Hallands län beslutade att en lodjurshanne som rivit får skulle skyddsjagas. Hannen var sändarförsedd och kunde lokaliseras av skyddsjägarna. När hannen vid en tidpunkt befann sig i jaktmarken satte skyddsjakten i gång.

Den nu friade skyddsjägaren som också var hundförare anlände till jaktmarken efter samling och genomgång och jakten drog i gång i direkt. Hannen hade pejlats till ett berg och när skyddsjägaren var i närheten släpptes hundarna som fick tag på ett lodjur.

Lodjuret träade och eftersom skyddsjägaren hade hagelgevär kunde han fälla det. Både skytten och den skyddsjägare som fanns med vid hans sida tyckte sig se ett halsband på lodjuret. Först när de inspekterade kroppen närmare upptäckte det att det inte fanns något halsband. Det träade lodjuret var en yngre hona.

Skyddsjägaren anmäldes för jaktbrott och ärendet har nyligen varit uppe i Varbergs tingsrätt som i dag avkunnade domen. Enligt rätten agerade skyddsjägaren korrekt utifrån de uppgifter denne hade och de ogillar åtalet.

– Domen känns bra på alla sätt. Det hade verkligen ställt till det om jag blivit fälld. Det hade varit svårt att bedriva eftersöksverksamhet och skyddsjakt framöver om risken finns för de jägarna att bli fällda för jaktbrott när de utför ett uppdrag. Då faller systemet i hop, säger skyddsjägaren till Jaktjournalen.

Skyddsjägaren hade tre samstämmiga vittnen som kunde styrka hans version av händelsen. Skyddsjägaren hade inte fått några uppgifter om att det kunde finnas andra lodjur i det berget det avsedda lodjuret Arvid befann sig i.

– Jag tycker inte åtalet borde gått till domstol. Allt fanns väl dokumenterat. Personligen tror jag att det var åklagaren själv som tyckte ärendet var viktigt, säger skyddsjägaren.

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser