Europeiskt blyförbud – tillfälligt framflyttat

Tjeckien satte sig på tvären och någon online-omröstning kring ett förslag om blyförbud inom stora delar EU kunde därmed inte genomföras. Nu skjuts processen fram, dock osäkert hur länge.

Ett utvidgat förbud mot användning av blyammunition i våtmarker har skjutits fram. Foto: Per Jonson

Det är brittiska tidningen Rifle Shooter som skriver om uppskovet. Den webbaserad omröstning som kunde medfört att stora delar av EU fått ett förbud mot användning av blyammunition vid hagelskytte ägde aldrig rum. Tjeckien grep in i sista sekund och omröstning kunde därmed inte genomföras.

Tjeckien krävde ett verkligt möte i stället med kommittén REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals). Det är REACH som arbetat med blyförbudförslaget.

Inte samma definition av våtmark

Det var för fem år sedan som EU kommissionen gav i uppdrag till Europeiska kemikaliemyndigheten att ta fram ett förslag för att förhindra spridningen av bly i våtmarker. Definitionen av våtmarker i förslaget kom att bli betydligt mer omfattande än den vi i Sverige. Stora delar av landets yta skulle räknas som våtmark.

När nu omröstningen skjuts upp och ett formellt möte krävs med REACH kan ett beslut om blyförbud komma att dröja fram till 2021, meddelar Rifle Shooter.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.

Vargbajs med fårull – tredje beviset mot ung vargtik

Den unga vargtiken från Tönsenreviret i Gävleborg kan på goda grunder misstänkas ha specialiserat sig på att attackera får. Hon är knuten till två attacker genom DNA från salivprov och starkt misstänkt för ytterligare en attack sedan en bajskorv full med fårull påträffats.
ANNONS ▼