EU uppvaktades om vargjakt

En finländsk delegation under ledning av EU-parlamentarikerna Henrik Lax (Spf) och Anneli Jätteenmäki (c) uppvaktade nyligen miljökommissionär Stavros Dimas med krav på skyddsjakt av varg.

Finländarna hävdade att det måste bli lättare att få skjuta problemvargar som rör sig nära begyggelse. Detta sedan oron bland lokalbefolkningen ökat främst i östra Finland, men även i Österbotten.
EU-kommissionen beslöt i januari att dra Finland inför EG-domstolen på grund av vargjakten. Enligt Lax är det ofattbart om EU-medlemskapet betyder att folk måste vara rädda för vargar.
Inom kort kommer Finska regeringen att lägga fram ett nytt förslag som skall underlätta skyddsjakten på varg.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser