EU kräver 1 000 finska vargar

Stockholm (JJ) EU-kommissionen kräver att det ska finnas minst 1 000 finska vargar innan arten kan få ett lägre skydd och jakt tillåtas.

I Finland finns cirka 300 vargar och situationen är enligt myndigheterna ohållbar. Vargarna ställer redan till stora problem för renskötare och bönder. I fjol betalade staten 650 000 svenska kronor för skador som orsakats av varg. En rapport om utrotningshotade djur i Finland har klassat vargen som synnerligen hotad. Enligt EU innebär det att varg inte får skjutas under några som helst omständigheter. EU har stämt Finland inför EG-domstolen för att ha beviljat skyddsjakt på varg på alltför lösa grunder.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser