Ett års fängelse för jägare som skottskadade joggare

Den jägare som skottskadade en joggare i Skåne i november gjorde sig inte skyldig till mordförsök. Han döms för vållande till kroppsskada och grova jaktbrott och domen blir ett års fängelse.

Jägarens egen film, där polisen hämtade denna stillbild, har använts som bevismaterial i utredningen.

Jaktjournalen har skrivit om fallet bland annat här.

Jägaren får vapen och ammunition förverkade och ska betala 38 602 kronor i skadestånd till den 75-årige mannen skottskadades vid händelsen.

Det var den 29 november strax efter klockan fyra på morgonen som den 48-årige norske jägaren monterade upp en 338 Magnum på benstativ i Klippans kommun. Han hade värmesikte på vapnet och när den 75-årige joggaren passerade sköt han.

Joggaren träffades i höften och kulan gick ut genom baken. Han hade kunnat dött av skottet, har läkare uppgett för honom.

Jägaren hävdade först att han skjutit på det han trodde var en räv. Sedan ändrade han sig och sa att det var ett rådjur.

Efter skottet avvek jägaren från platsen och höll sig undan sju timmar innan polisen fick tag i honom i närheten av skottplatsen.

Polisen fann hela skottsekvensen inspelad i värmesiktet.

”Särskild hänsynslöshet”

Åklagaren hade yrkat på tolv års fängelse för mordförsök. Alternativt ville åklagaren ha jägaren fälld för grovt vållande till kroppsskada, vilket tingsrätten håller med om.

Rätten anser att den 48-årige skytten visat ”särskild hänsynslöshet genom att i mörker avlossa ett skott mot en landsväg med ett hus bakom trots att han enligt han han själv uppgett samma morgon faktiskt sett en människa på vägen”, skriver Helsingborgs tingsrätt.

Rätten framhåller att det var ren tur att joggaren inte skadades allvarligare än han gjorde.

Den norske jägaren döms också för sex fall av grova jaktbrott. Dels har han använt ett otillåtet värmesikte och dels skjutit fem djur vid otillåtna tider på dygnet. Enligt vittnesuppgifter har flera skott avlossats utan tillräckligt kulfång.

Helsingborgs tingsrätt skriver att jägaren uppvisat en uppenbar likgiltighet mot svenska jaktregler.

”Jaktbrotten har därför utförts såväl vanemässigt som i stor omfattning precis som åklagaren har påstått”, skriver rätten i domen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vill inte reglera löstagbara vapenmagasin

Regeringen har i sin proposition lagt fram ett förslag om att göra vapenmagasin tillståndspliktiga. Flera riksdagsledamöter har motionerat emot detta förslag och nu har Riksdagens justitieskottet i ett betänkande avstyrkt regleringen av vapenmagasin.
ANNONS ▼