tjäderjakt

Tepa – en röd blixt i tjäderskogen

Finska spetsen Kalliokosken Tepa, tre år, var ett yrväder som valp, närmast att beskriva som en bokstavsvalp som rymde till skogs, förstörde det mesta i sin omgivning och nästan alltid lämnade kvarglömda koppel i femcentimetersstora bitar.

Toppfågeljakt – En utmaning och kamp om tiden

Under en veckas tid har extrema temperaturer visat ner mot minus 40 grader i området kring Norrbottniska Blåkulla. När Oskar Herlin Fredriksson parkerar bilen efter den lilla skogsbilvägen visar temperaturen på endast minus 23 grader. Följ med på en toppjakt med värkande muskler, galet fina marker och svarta tjädertuppar i topp.

Fort Hjort Nalli – Stor jaktlust i liten kropp

Det är inte alltid enkelt att finslipa ett riktigt ämne. Finnspetstiken Fort Hjort Nalli började med massor av jaktlust, men det tog ett par säsonger innan den riktades helt mot fågel. Sedan blev hon å andra sidan stamgäst på de stora mästerskapen.

Sista rycket på toppfågeljakten

Jämtland (JJ) Bara dagar kvar av toppfågeljakten nu. Jaktformen är ett nöje för finsmakare, men den ställer också stora krav på skyttet och jägarens förmåga att klara kyla och skidåkning. Se till att få lite inspiration så här på sluttampen av säsongen.

Chili – finnspets av det rätta blodet!

Göran Hellström, Storuman, med sin egen uppföd­ning och jaktprovsstjärna, Sörlidbäckens Chili.Det råder ingen tvekan om att förra årets Skallkungsvinnare Sörlid­bäckens Chili är en finsk spets av yppersta kvalitet. Om någon skulle tveka så är det ett bra tips att inte utmana Chilis husse på armbrytning. Göran Hellström, Storuman, tävlar nämligen på VM-nivå i armbrytning i 90-kilosklassen! Trots vassa nypor har han fostrat sin finnspetsstjärna med mjuk hand och fått en elithund i toppklass.

RIZZI- En finnspets i toppen

rizzi.jpgFinnspetstiken Rizzi tillhör svenska eliten av trädskällare. Rizzi är något så ovanligt som en mogen unghund med massor av jaktlust och begåvning. Rizzis uppvisning bland varska tjädrar en oktoberdag i Jämtland blev en lektion i den högre skolan. Aldrig tidigare har jag sett, lyssnat till eller imponerats så av en trädskällare.

Pyry –en röd stjärna på finnspetshimlen

Tapion Pyry är inte bara en fulländad jaktchampion, hon är även utställingschampion.På två säsonger har Tapion Pyry jagat ihop ett svenskt dubbelchampionat och ett finsk jaktchampionat. Pyrys meriter är imponerande med tanke på hennes ringa ålder. Tapion kennel är lika med Ulla-Britt och Leif Ögren i Storuman, finnspetsentusiaster som under åren tagit fram ett 30-tal jaktchampions.

Annonser