smittsam sjukdom

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

GPS-märkt ren bar på CWD-smitta

Norge (JJ) Norska myndigheter avlivade förra veckan ytterligare en ren som bar på CWD-smitta. Renen försågs tidigare i år med GPS-sändare och då togs också prover på den som nu analyserats.

Vildsvinens smittspridning studeras

Uppsala (JJ) Afrikansk svinpest har spridit sig till vildsvinspopulationer i östra Europa och sjukdomen innebär i tillägg till lidande för djuren ekonomiska problem. Nu ska Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) tillsammans med SLU påbörja ett forskningsprojekt om vildsvin som smittbärare.

Mjältbrand stoppar inte jakten runt Omberg

Uppsala (JJ) För jägarna är råbockspremiären i Ombergstrakten inte hotad. Bedömningen från myndigheterna är att jakt i området kan utföras utan särskilda restriktioner. Risken att smittas av mjältbrand från vilt som rör sig och beter sig normalt är mycket liten, skriver SVA på sin hemsida.

Jakt på smittade kaniner i Helsingborg

Helsingborg (JJ) Under de senaste veckorna har allt fler ringt till kommunen och anmält misstänkta fall av kaninpest. Nu tar kommunjägarna upp jakten på allvar. Kaninpest orsakas av ett virus och drabbar vilda och tama kaniner, dock inte människor.

Smittsam sjukdom påvisad – Vill ha in prover

I april avlivades en vildren i sydvästra Norge med sjukdomen Chronic Wasting Disease, CWD. Fallet är det första kända i Europa. Nu har CWD även påvisats hos en älgko i Sør-Trøndelag i Norge, cirka fem mil från svenska gränsen. Jordburksverket tar hotet om smittspridning till Sverige på allvar.

Annonser