skogsfågeljakt

Metso – lever upp till sitt namn!

Med endast tre provstarter och lika många förstapris kunde korthårshannen Fjällbrisens Ovela Metso titulera sig som Svensk jaktchampion. Ett imponerande facit som knappast hänt i Sverige tidigare. Att han dessutom vann riksprovet 2016 på sin fjärde provstart är en sanslös bedrift. Jaktjournalen slog följe med Metso och husse Andreas Marklund under en jaktdag i slutet av augusti.

Tepa – en röd blixt i tjäderskogen

Finska spetsen Kalliokosken Tepa, tre år, var ett yrväder som valp, närmast att beskriva som en bokstavsvalp som rymde till skogs, förstörde det mesta i sin omgivning och nästan alltid lämnade kvarglömda koppel i femcentimetersstora bitar.

Orka – På god väg mot toppen!

Pointertiken Orka är livlig, lydig, lättlärd och lågflygande i skog och på fjäll. I höst har hon visat konkurrenterna att hon är att räkna med efter att ha vunnit ett prov i konkurrensklassen mot ett helt parti elithundar.

Tjuvskyttens Axxa

Det ligger en tät dimma över björkskogen när Mattias Larsson, Blåsmark, ger sin strävhårstik dubbelchampionen och riksprovsvinnaren 2014 Tjuvskyttens Axxa det efterlängtade kommandot sök. Likt en vit skugga försvinner hon in bland fjällbjörkarna på jakt efter fjällets fågel.

Fort Hjort Nalli – Stor jaktlust i liten kropp

Det är inte alltid enkelt att finslipa ett riktigt ämne. Finnspetstiken Fort Hjort Nalli började med massor av jaktlust, men det tog ett par säsonger innan den riktades helt mot fågel. Sedan blev hon å andra sidan stamgäst på de stora mästerskapen.

Så får du en bra trädskällare

Anders Morin, Kalix, har startat två hundar i Nordiska Mästerskapen för skällande fågelhundar. Placeringarna har varit trea, etta, etta och etta. Ett helt unikt resultat. Tur? Javisst. Men inte bara tur! Ett bra sök och självförtroende hos hunden samt jaktligt kunnande och tålamod hos föraren är grundbultar.

Chili – finnspets av det rätta blodet!

Göran Hellström, Storuman, med sin egen uppföd­ning och jaktprovsstjärna, Sörlidbäckens Chili.Det råder ingen tvekan om att förra årets Skallkungsvinnare Sörlid­bäckens Chili är en finsk spets av yppersta kvalitet. Om någon skulle tveka så är det ett bra tips att inte utmana Chilis husse på armbrytning. Göran Hellström, Storuman, tävlar nämligen på VM-nivå i armbrytning i 90-kilosklassen! Trots vassa nypor har han fostrat sin finnspetsstjärna med mjuk hand och fått en elithund i toppklass.

RIZZI- En finnspets i toppen

rizzi.jpgFinnspetstiken Rizzi tillhör svenska eliten av trädskällare. Rizzi är något så ovanligt som en mogen unghund med massor av jaktlust och begåvning. Rizzis uppvisning bland varska tjädrar en oktoberdag i Jämtland blev en lektion i den högre skolan. Aldrig tidigare har jag sett, lyssnat till eller imponerats så av en trädskällare.

Pyry –en röd stjärna på finnspetshimlen

Tapion Pyry är inte bara en fulländad jaktchampion, hon är även utställingschampion.På två säsonger har Tapion Pyry jagat ihop ett svenskt dubbelchampionat och ett finsk jaktchampionat. Pyrys meriter är imponerande med tanke på hennes ringa ålder. Tapion kennel är lika med Ulla-Britt och Leif Ögren i Storuman, finnspetsentusiaster som under åren tagit fram ett 30-tal jaktchampions.

Annonser