rovpol

Rovdjurspolitiken i dag är synnerligen infekterad och debattklimatet kännetecknas av livliga känsloutspel. Framför allt vargpopulationens utveckling i landet och bristen på licensjakt orsakar stora konflikter mellan drabbade och värnare, samt mellan olika politiska partier, företrädare och jägarorganisationer. Här samlar Jaktjournalen jaktnyheter som berör den aktuella rovdjurspolitiken.

Nytt vargangrepp i Sörmland

Mölnbo (JJ) Vargarna i det nyetablerade Sjundareviret i Sörmland har varit framme i igen. Natten till tisdag dödades ett får på en granngård till Molstabergs gård som tidigare utsatts för omfattande angrepp.
ANNONS ▼

Debatt: Alliansens rovdjurspolitik gäller

Lena Ek, Vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, (C) skriver tillsammans med tre allianspolitiker och riksdagsledamöter, i en gemensam debattartikel, att Alliansens rovdjurspolitik måste ligga fast.
ANNONS ▼

Ny ordförande i Folkaktionen

Mora (JJ) Bengt Bixo, tidigare aktiv i Jägarnas Riksförbund har tagit över ordförandeskapet i Folkaktionen Ny rovdjurspolitik. Han valdes av årsmötet nu i helgen.

Riksdagen vill ha kvar nuvarande vargpolitik

Stockholm (JJ) Riksdagen körde över Regeringen i frågan om framtida rovdjurspolitik. En majoritet i Miljö- och jordbruksutskottet röstade för att den rovdjurspolitik Alliansen införde ska fortsätta gälla.
ANNONS ▼

Svenska Jägareförbundet anser vargkommittén gjort sitt

Öster Malma (JJ) Regeringen har beslutat att återupprätta Vargkommittén. En av uppgifterna ska bli att delta i arbetet med att utreda gynnsam bevarandestatus. – Det finns inte någon ny forskning som förändrar synen på hur många vargar vi ska ha i landet. Den senaste rapporten, gjord av professor Buford, är inte offentlig men ger stöd till det intervall på 170-270 vargar för gynnsam bevarandestatus som riksdagen har beslutat om, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd i ett pressmeddelande.

Stövarförening arrangerar rovdjursinformationsdag

Umeå (JJ) Svenska finskstövareföreningen ska arrangera en informationsdag om varg i Umeå den nionde maj. Bland annat kommer representanter från de två jägareförbunden, Svenska Samernas riksförbund, Föreningen Sveriges fäbodbrukare finnas på plats för att belysa konsekvenserna av en allt mer talrik vargstam.