parasit

ANNONS ▼

Döda älgar oroar norr om Borås

Borås (JJ) Ett sannolikt utbrott av hjärnhinnemask hos älg har upptäckts i ett område mellan Borås och Ulricehamn. Jägare har funnit fem döda älgar, varav en obducerats och konstaterats vara infekterad av den parasiterande masken.
LEDIGA TJÄNSTER
ANNONS ▼

Smitthärdar med dvärgbandmask finns

Uppsala (JJ) Nu visar SLU-forskare att det finns lokaler där ”bakgrundssmittan” till rävens dvärgbandmask är ganska hög. På den plats där forskarna hittade merparten av de smittade vattensorkarna fanns parasiten i drygt 20 procent av den rävspillning som hade samlats in.
ANNONS ▼

Dalavildsvin bar på trikiner

Dalarna (JJ) Vildsvinspopulationen ökar i Dalarna och i takt med detta ökar också risken för parasiten trikiner. Nyligen fann Statens Veterinärmedicinska det första smittade vildsvinet i länet.

Hårlösa rådjur får sin förklaring

Uppsala (JJ) På sociala medier har det de senaste månaderna dykt upp bilder på rådjur som delvis saknat päls. Spekulationerna har duggat tätt och nu kommer Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) med en förklaring till pälsbristen.

Dvärgbandmaskprojekt avslutat

Uppsala (JJ) Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) har avslutat sin treåriga studie av rävens dvärgbandmask. I tre av 2 279 rävar hittades dvärgbandmasken. Alla tre smittade rävarna har kommit från kommuner där smittan tidigare upptäckts.

Dvärgbandmask hittad i Småland!

Kungsbacka (JJ) Rävens dvärgbandmask sprider sig över landet. Det senaste fyndet har gjorts rävspillning, utanför Växjö i Småland. Fyndet är det femte i Sverige forskare konstaterat hittills. Detta rapporterar Sveriges Lantbruksuniversitet i ett pressmeddelande.

Rävens dvärgbandmask hittad hos vattensork i nytt område

Uppsala (JJ) Forskare från SLU har nu identifierat ännu en plats, den fjärde i Sverige, med förekomst av rävens dvärgbandmask. Fyndet gjordes i en vattensork i Södermanland cirka 70 km från en plats där parasiten tidigare har påvisats hos rävar. Forskningen bedrivs inom ett EU-projekt och SLU:s fortlöpande miljöanalys.