blandras

ANNONS ▼

SKK sågar Mörners idé om nya vildsvinshundar

Stockholm (JJ) Torsten Mörners förslag om samordnad korsningsavel av nya vildsvinshundar får tummen ned av Svenska Kennelklubbens jakthundsansvarige, Björn Eek: – Vi har tillräckligt många raser och bra hundar att jobba med.

Mörner vill korsa fram lämpliga vildsvinshundar

Upplands-Bro (JJ) Förre förbundsbasen i Jägareförbundet, Torsten Mörner, vill att det avlas fram specialiserade vildsvinshundar. De ska inte vara för skarpa och självständiga och inte jaga annat klövvilt. Han vill att lämpliga hundar, oavsett ras, paras med varandra.
ANNONS ▼

En tredjedel av alla jakthundar är blandraser

Kungsbacka (JJ) Mellan 30 och 40 procent av alla jakthundar i Sverige uppskattas vara blandraser. Detta är enligt Svenska Kennelklubben ett problem och nu ska de tillsammans med ras- och specialklubbar få jägare att satsa på renrasiga hundar i stället.

Blandraser bakom fälld björn

Kungsberg (JJ) Jägarna i Stentjärns jaktlag utanför Kungsberg i Dalarna upptäckte i morse en björn. Hans Nornholm, ringdes in med blandrasen Gunvald och sedan blev det full jakt.
ANNONS ▼

Blandras i hetluften – Spets, kortdrivande eller mittemellan?

Nog för att korsningar mellan jakthundsraser funnits länge i Sverige. Några har varit planerade, andra har skett av misstag. De senaste decennierna har dock intresset för korsningar ökat i takt med vildsvinens framfart i södra Sverige. I dag är wachtel-/spetskombinationer vanligt förekommande. Frågan är varför man väljer att blanda när det finns renrasiga hundar för samma ändamål?

Sydspetsklubben skapad

Kungsbacka (JJ) En ny jakthundsklubb ligger i startgroparna. Klubben som går under namnet Svenska Sydspetsklubben ska vara en paraplyorganisation för de fem vanligaste kombinationerna av ställande hundar och wachtelhundar.