Ersättning för föryngringar räddade järven

Grimsö (JJ) Järvpopulationen ökar och en anledning är enligt forskare att samebyar får ersättning för varje järvföryngingar inom renbeteslandet. Detta gör att toleransen är större och fler järvar överlever.

Järvstammen i Sverige växer och licensjakt diskuteras på Naturvårdsverket.

Att samebyar för får ersättning för järvar som etablerar sig inom renbetesområden är unikt i världen. Vanligtvis utfaller ersättning för direkta skador från rovdjur på tamboskap.

– Det är ett annat sätt att kompensera för rivna renar. Det normala är annars att ersättning betalas ut för dödade tamdjur, eller att man ersätts efter en uppskattning av antalet dödade tamdjur grundat på hur många rovdjur som antas finnas i området, säger Geir Rauset, forskare på Grimös till TT.

Under 1900-talet minskade järvpopulationen i Sverige och var nära utrotning men under de sista decennierna återhämtade sig sakta beståndet.

I början av 2000-talet var systemet med ersättning i gång och effekten av det har nu presenterats i den vetenskapliga tidningen Conservation Letters. 2002 fanns cirka 300 järvar i landet. I dag beräknar forskarna att det finns mellan 600-700 järvar.

 

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser