Erik Söderlund – En rookie bland björnjägarna

Förra året dök Erik Söderberg upp på björnjaktskartan med besked. På bara ett par dagar hade Erik skjutit flera björnar i Gävleborgs län. Innan säsongen var slut hade han och hans hundar fem björnar på sitt samvete, men så är både herre och hundar extremt dedikerade. Jaktjournalen tog pulsen på 2014 års rookie.

Erik jagar björn på stora marker kring Letsbo där det förra året fanns gott om björn.

Som många andra jägare intresserade sig Erik Söderlund, 24 år, tidigt för älgjakt och skaffade därför gråhunden Dalkölens Birk från uppfödaren Roger Hedkvist, Huskasnäs. Birk är efter hanhunden Malmbos Hannu, en gråhund som var Månadens hund i Jaktjournalen 2011.
– Jag köpte Birk för att jaga älg och han tog tre raka ettor på jaktprov innan jag blev bjuden på en björnjakt i Rajastrand i Västerbotten, berättar Erik.

Birk hade redan som ettåring skällt björn och när han var två och ett halvt år hösten 2011 fick han sin första chans på en riktad björnjakt.

Älg och björn synliga

Erik gick på Oxfjället med sin hund när en passkytt rapporterade att två älgar visat sig i passet. Efter en stund rapporterade en passkytt att han fått skjuta en björn där det inte varit några hundar inblandade.
När hela gänget var samlat pejlade Erik sin hund med en Tracker Bark, en pejl som visade koordinater som han sedan matade in i sin Garminpejl. Det visade sig att Bark stod stilla och när Erik ringde upp hunden hörde han att det var fast ståndskall.

Ståndskall på älg?

Birk hade skällt ståndskall i två timmar och Erik var helt övertygad om att hans hund skällde älg. Efter två kilometer var Erik nära ståndskallet och skulle precis kalla in sin hund när han på tio meter fick se en björn.

– Jag blev enormt överraskad eftersom jag var helt övertygad om att det var älg, berättar Erik.
Skottet blev enkelt och björnen, en hona, som vägde 120 kilo föll rakt ner.
– Det var en otrolig upplevelse och ingen tvekan om att jag fick blodad tand för björnjakt, säger Erik.

Flera björnhundar

Nästa år skaffade Erik gråhunden Passat Kaxa från Kenneth Jonsson, Nordmaling. Kaxa visade sig direkt vara mycket intresserad av björn och har varit med på tre av de björnar som Erik skjutit.
Som hos många björnjägare väcktes även Eriks intresse för plotthundar. Snabbaste sättet, men kanske inte enklaste, var att resa till USA och själv välja ut en bra hund.
Erik hamnade hos Rick Andersson, Minneapolis, där Bonnie, en tvåårig tik, fanns till salu. Rick hade skjutit björn för sin tik och Erik fick vara med när Bonnie skällde en svartbjörn och bestämde sig direkt för att hon skulle följa hem till Letsbo.

Fler hundar

Under åren som följde skaffade Erik Kato, en plotthundsvalp från Ola Nordhammar i Norge, och sedan parade han Bonnie och Kato och fick fram Rovjägarens Bessy i eget kennelnamn. Slutligen har han gråhunden Rovjägarens Axa efter sin egen Kaxa och Strix. Erik och hundarna har sedan 2013 varit med om att fälla sex björnar.

Gråhund är perfekt till björn!

Erik Söderlund anser att en bra gråhund är det bästa valet för en älg och björnjägare på nordliga breddgrader.
– Jaktsäsongen på björn är alldeles för kort för att satsa enbart på björnspecialister, säger Erik.

Enligt Erik är det därför perfekt att kunna växla över till älgjakt när alla björnar är skjutna och det återstår flera månader av älgjakt. Erik jagar och skjuter sina björnar med en Blaser R8 i kaliber 8×57, en klassisk älgkaliber som duger mycket bra även till björnjakt enligt honom själv.

Att vara björnjägare eller icke, det är ingen fråga för Erik som satsar det mesta av sin lediga tid på hösten till att jaga björn med sina björnhundar, här tillsammans med Birk som han sköt sin första björn efter.

Att vara björnjägare eller icke, det är ingen fråga för Erik som satsar det mesta av sin lediga tid på hösten till att jaga björn med sina björnhundar, här tillsammans med Birk som han sköt sin första björn efter.

Spännande björnjakt

2012 jagade Erik björn i Hjärtvallen tillsammans med Pontus Klar, Tallåsen. De släppte en gråhund och en plott på färsk björnspillning. Hundarna fick upp efter en dryg kilometer och Pontus fick snabbt ett läge och sköt ett skott som senare visade sig vara en bom.

Erik följde efter gångståndet och till sist stannade björnen. När ståndskallet lossnade kom björnen sakta i riktning mot Erik. Skottet blev enkelt och kvar på platsen blev en hanbjörn som vägde 125 kilo. Året efter jagade Erik björn som vanligt utan att han fick skjuta någon björn.

Massor av björnmarker

Erik jagar björn på Ljusdals övre, södra och västra viltvårdsområden. Jaktmarkerna omfattar fem älgjaktslag där det finns gott om björn. Inom Ljusdals kommun fälldes första veckan 19 björnar.
Hösten 2014 började Erik jaga på hemmamarkerna i Hjärtvallen där man sedan tidigare visste att det fanns en björn. Erik och två kompisar upptäckte på morgonen färsk spillning. Erik släppte sin plotthund Bonnie, och kompisen Pontus Klar släppte sin plotthund Atos.
Hundarna reste ganska snabbt björnen som passerade Erik som sköt utan att björnen blev kvar på platsen. Erik valde då att släppa sina gråhundar som snabbt fick stopp på björnen.
– Det var spännande att smyga fram, berättar Erik som till sist fällde björnen, en hanne som vägde 107 kilo.

Eriks suveräna björnsäsong

Andra björnjaktsdagen sökte Erik spår i Hedsta tillsammans med kompisen Pontus. Efter lång tid fick plottarna Bonnie och Atos upp en björn på cirka en kilometers avstånd. Björnen gick undan i gångstånd och stannade till sist i en mycket tätväxt slyskog där det var omöjligt att smyga in.
Jägarna placerade sig på var sin sida av tätningen och vid ett tillfälle när björnen gjorde ett utfall mot hundarna exponerade den sig för Erik som kunde fälla björnen. Eriks andra björn för säsongen var en hanne som vägde 150 kilo.

Björn i träd

En kompis som jagade på Ackingvallen norr om byn Bäckan väster om Ramsjö ringde till Erik med tips om en björn som man haft kontakt med utan att någon fått en skottchans.
Erik släppte sina gråhundar Birk och Kaxa och det dröjde inte länge innan det blev upptag och ståndskall. Björnen gick undan under tiden som Erik smög fram men efter en stund blev det åter ståndskall. När Erik kom fram satt en liten björn i ett träd.
Kompisarna Simon Söderlund och Magnus Walter var med när Erik föreslog att man skulle dra sticka om vem som fick skjuta björnen i trädet.
– Samtidig som jag väckte förslaget var björnen på väg ner och jag sköt den, berättar Erik.

Björnen i Mårdsjön

En dag senare fick Erik tips om björnspillning på en väg i Mårdsjön och åkte dit mittpå dagen och släppte två hundar. Efter en längre tids väckning utan upptag avbröt Erik och avslutade jakten.

Dagen efter var han åter på plats och släppte gråhunden Kaxa som fick göra ett försök ensam. Kaxa försvann ur Garminpejlens arbetsområde och när Erik kollade med Trackerpejlen fick han klart för sig att hon skällde ståndskall.

När Erik började smyga på ståndskallet kom björnen sakta i gångstånd mot honom. Skottet blev enkelt och björnhonan som vägde 135 kilo föll på 20 meters avstånd.

Ännu en björn och överskjutning

Med en björn kvar på tilldelningen i Gävleborgs län åkte Erik och ett par kompisar ut i hällande regn och gick på var sin sida av vägen med hundarna för att hitta färska spår. Pontus Klars plotthund och Eriks gråhund Kaxa tog upp en björn som gick undan i sken.
Vid ett tillfälle passerade björnen en passkytt, men hundarna var så nära att han inte kunde skjuta. Tills sist stannade björnen och Erik kunde smyga in och skjuta en hanbjörn som vägde 200 kilo.
Trots att man kollat på morgonen att det fann en björn visade det sig att Eriks björn klassades som en överskjutning.
– Jag kan inte begripa varför länsstyrelsen tog trofén och förstörde den, säger Erik besviket.

2014 blev ett genombrottsår både för Erik och hans hundar som björnjägare. Trots flera täta björnkontakter har han aldrig blivit attackerad av någon björn eller hunnit bli rädd.
– Inte ännu i alla fall, säger Erik som med tillförsikt ser fram emot kommande säsong.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼