Jaktnyheter

Erik skjutsade sonen till träning i jaktmundering

Erik Råsbjer körde sonen till hockeyträningen i jaktkläder med en kniv i bältet. Det blev en dyr resa. Foto: privat och Getty images.

Erik Råsbjer har alltid kniven fastspänd i jaktbyxorna, även när han hänger in dem i garderoben. Det för att inte glömma att ta med den när han ska jaga. När han i stället glömde att ta av sig den blev det en dyr historia.

"}}

Några dagar innan jul skulle Erik skjutsa sin son till hockeyträning. Han avbröt därför arbetet med att stycka ett rådjur som han höll på med. Han stoppade kniven i slidan och satte sig i bilen i samma jaktkläder som han arbetade i.

De skulle bara åka en knapp mil och Erik skulle aldrig behöva kliva ur bilen när de kom fram utan bara släppa av sonen för att sedan åka tillbaka hem och slutföra jobbet med att stycka rådjuret.

Det skulle visa sig stå honom dyrt. Bara 500 meter från Eriks hem hade polisen en hastighets och nykterhetskontroll. Något han i grunden tycker är bra att polisen har. Det var heller inget som fick honom att bli orolig. Han var både nykter och hade kört enligt rådande hastighetsbegränsning. Istället kom en oväntad fråga från polisen.

– Jag fick blåsa och de bad om körkortet. Det hade jag glömt och jag frågade om han inte kunde se mig i sin dator. Annars kunde jag åka hem och hämta körkortet. Möjligen hade jag lite trist tonfall, men de frågade i vart fall om jag hade något vasst i bilen.

Brott mot knivlagen

Erik svarade först nej men kom på att han fortfarande hade kniven på sig.

– Jag tycker att man ska vara ärlig mot polisen så därför berättade jag om kniven. Jag kunde inte tänka mig att det skulle orsaka några problem eftersom jag höll på att arbeta med den innan jag åkte och skulle fortsätta när jag kom hem. Samtidigt kan jag inte riktigt förstå att min bil ska räknas som allmän plats, säger han.

Polisen förklarade att han gjort sig skyldig till brott mot knivlagen och beslagtog kniven, en Eka swingblade som kombinerar kniv med buköppnare. Den förverkades senare och han får alltså inte tillbaka den.

Sedan en tid tillbaka är det här ett brott där polisen kan använda sig av så kallad snabbare lagföring. Det innebär att polisen gör utredningen klar på plats när de stoppat en misstänkt och ger den misstänkte direkt en preliminär tid för huvudförhandling. Ibland kan tingsrätten också avgöra ett sådant mål utan huvudförhandling. Så var det i Eriks fall och drygt två veckor efter det inträffade kom tingsrättens dom.

Resultatet: 70 dagsböter på totalt 21 000 kronor och en avgift till brottsofferfonden på 800 kronor.

– Åklagaren yrkade på 100 dagsböter och totalt 30 000 kronor med hänvisning till en gammal, liknande dom. Jag tycker att det är ganska orimligt och inte står i proportion till vad det är för brott det handlar om. Jag skjutsade min son till hockeyträningen och gjorde ett kortare uppehåll i arbetet med att stycka.

”Saknar fingertoppskänsla”

Tingsrätten skriver också i sin dom att Erik kom ifrån och var på väg till en verksamhet där kniven var befogad. Rätten konstaterar också att han inte hade för avsikt att använda kniven och det är därför de bestämde straffet till 70 och inte 100 dagsböter, vilket i Eriks fall alltså innebar 21 000 kronor.

– Jag förstår lagen i viss mån men jag saknar fingertoppskänsla. Sen tycker jag att det blir fel när vanligt hederligt folk drabbas så hårt. Vi som jobbar har ju en inkomst som gör bötesbeloppet ganska högt. Det har väl långt ifrån alla kriminella? Dagsböter känns därför fel för ett sådant här brott. Många verkar hålla med mig och det stöd jag fått från jägarkåren är jag väldigt glad för.

Hur har det här påverkat ditt förtroende för polisen?

– Jag har inget emot polisen. Min pappa jobbade som polis i hela sitt yrkesliv, men tyvärr blir det att förtroendet sjunker efter en sådan här sak. Jag tycker att jag straffas för att jag var ärlig. Jag kunde ju sagt att jag inte hade någon kniv eller att jag var på väg för att jaga men jag tycker inte att man ska ljuga för polisen.

– Sedan undrar jag om det verkligen är på det här polis och åklagare ska lägga sina resurser på.