Jaktnyheter

Erics slit lönade sig

Passkytten Dan Persson, hundförare Eric Olofsson, jaktledare Per Höcke, plott/jämte-korsningen Sally och lördagens fällda björnhona.
Järbo (JJ) All tid med bandande på släpspår och prägling på skinn lönade sig för Eric Olofsson, Jönköping. I helgen fälldes första björnen för hans hundar.
Eric Olofsson har i tre år jagat björn i Kungsberg utanför Järbo i Gävleborgs län. Otur har dock förföljt jaktlaget och trots björnkontakt har de inte lyckats fälla någon björn tidigare. Men i lördags vände det. – Ett par som var ute och plockade bär på dagen såg en björn när den passerade en skogsväg. De ringde till oss och vi kunde vara på plats en timme senare. Eric har tre hundar, en sexårig korsning mellan västlaika och Hannoveranare, en jämt/plott-korsning på 14 månader och en gråhund på 14 månader. Den äldre hunden har erfarenhet av björnjakt, men inför årets säsong var de två unghundarna oprövade kort. – Jag har slitet med spårträning hemma och bandat en massa på släpspår med björnskinn. Det enda som skjutits för dem är grävling. Eric släppte först jämte/plotten på spåret och när hunden kom i kontakt med björnen 600 meter in i skogen släppte han även gråhunden. De båda hundarna ställde björnen i tät plantering och Eric smög på. – Jag var inne på 15 meter och hade ett läge. Av någon anledning tog jag ett extra steg framåt och då försvann marken och jag sjönk ner till midjan i ett surhål. Hundarna hörde detta och blev då lite övermodiga. Gråhunden fick sig ett tjuvnyp och bröt samtidigt som björnen gick loss. När gråhunden var tillbaka vid bilen släpptes den mer erfarna laika/hannoveranare-korsningen på spåret och björnen kunde efter en stund fällas av passkytten Dan Persson. – Jag tog med gråhunden när björnen var död och släppte henne på spåret 300 meter innan skottplatsen. Hon spårade då upp björnen och vågade sig fram. Det var riktigt skönt att se att hon inte blivit avskräckt. Björnen, en hona på 67 kilo är den första björnen som skjutits på Kungsberg sedan 1845.
Gråhundstiken Polly vågade spåra fram till björnen som gav henne ett tjuvnyp tidigare under jakten

Gråhundstiken Polly vågade spåra fram till björnen som gav henne ett tjuvnyp tidigare under jakten