Erics slit lönade sig

Järbo (JJ) All tid med bandande på släpspår och prägling på skinn lönade sig för Eric Olofsson, Jönköping. I helgen fälldes första björnen för hans hundar.

Passkytten Dan Persson, hundförare Eric Olofsson, jaktledare Per Höcke, plott/jämte-korsningen Sally och lördagens fällda björnhona.

Eric Olofsson har i tre år jagat björn i Kungsberg utanför Järbo i Gävleborgs län. Otur har dock förföljt jaktlaget och trots björnkontakt har de inte lyckats fälla någon björn tidigare. Men i lördags vände det.

– Ett par som var ute och plockade bär på dagen såg en björn när den passerade en skogsväg. De ringde till oss och vi kunde vara på plats en timme senare.

Eric har tre hundar, en sexårig korsning mellan västlaika och Hannoveranare, en jämt/plott-korsning på 14 månader och en gråhund på 14 månader. Den äldre hunden har erfarenhet av björnjakt, men inför årets säsong var de två unghundarna oprövade kort.

– Jag har slitet med spårträning hemma och bandat en massa på släpspår med björnskinn. Det enda som skjutits för dem är grävling.

Eric släppte först jämte/plotten på spåret och när hunden kom i kontakt med björnen 600 meter in i skogen släppte han även gråhunden. De båda hundarna ställde björnen i tät plantering och Eric smög på.

– Jag var inne på 15 meter och hade ett läge. Av någon anledning tog jag ett extra steg framåt och då försvann marken och jag sjönk ner till midjan i ett surhål. Hundarna hörde detta och blev då lite övermodiga. Gråhunden fick sig ett tjuvnyp och bröt samtidigt som björnen gick loss.

När gråhunden var tillbaka vid bilen släpptes den mer erfarna laika/hannoveranare-korsningen på spåret och björnen kunde efter en stund fällas av passkytten Dan Persson.

– Jag tog med gråhunden när björnen var död och släppte henne på spåret 300 meter innan skottplatsen. Hon spårade då upp björnen och vågade sig fram. Det var riktigt skönt att se att hon inte blivit avskräckt.

Björnen, en hona på 67 kilo är den första björnen som skjutits på Kungsberg sedan 1845.

Gråhundstiken Polly vågade spåra fram till björnen som gav henne ett tjuvnyp tidigare under jakten

Gråhundstiken Polly vågade spåra fram till björnen som gav henne ett tjuvnyp tidigare under jakten

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser