Annons
Enklare söka bidrag till skyddsväst för jakthund - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 månader sedan
Vargstål från Swevest.se som passar till ett flertal olika västar. Foto: Swevest.se
Enklare söka bidrag till skyddsväst för jakthund

Antalet vargar i Sverige ökar och därmed riskerna för våra jakthundar. Nu gör länsstyrelserna det enklare att söka bidrag för den som vill investera i en skyddsväst till sin hund.

–  Det handlar om en ny e-tjänst för hela landet. Tidigare har riktlinjerna skilt sig åt mellan länen. Ibland har det funnits maxbelopp och ibland en procentsats och olika krav på återrapportering. Ny kommer man att söka på samma sätt oavsett var i landet man bor och utifrån samma riktlinjer. Sen kommer de 21 olika länsstyrelserna att enskilt tolka de ansökningar som kommer in, säger Tobias Hjortstråle, förvaltningsledare för vilt på länsstyrelserna.

Processen med att harmonisera bidragen för hela landet började i länsstyrelserna i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet för ett drygt ett år sedan. När de kommit överens om hur det skulle se ut beställde de en ny e-tjänst. Övriga länsstyrelser tillfrågades om de vill vara med och samtliga valde att ansluta sig.

Max 5 000 kronor

Bidrag kommer nu att ges med 50 procent av kostnaden eller max 5 000 kronor till både väst och vargstål. Man kan söka bidrag till en väst per hund och år. Västen måste vara ny och får alltså inte vara begagnad.

–  Det är viktigt att tänka på att bidraget är tilljust västar som skyddar mot varg, inte till exempel för vildsvinsvästar. Grundkravet är att det finns vargskydd. Viltskadecentrum har en lista på godkända västar.

Enligt Tobias Hjortstråle finns det i grund och botten gott om medel avsatta. Det går dock inte säga något belopp eller exakt hur många västar det kommer att räcka till.

– Pengarna tas från de medel som regeringen avsatt för viltskador. Ur den potten tas pengar för ersättning av alla typer av viltskador och till förebyggande åtgärder.

Följande kriterier avgör om du kan få bidrag till skyddsväst för jakthund:

 • Skyddsvästen ska vara inköpt under det senaste året.
 • Bidrag utbetalas till en hund per sökande och år.
 • Personer som jagar i länet kan ansöka om bidrag. Bidrag lämnas ej till sökande som beviljats bidrag i annat län.
 • Bidrag lämnas med 50 procent av kostnaden. Högsta belopp som kan lämnas är 5000 kronor. Bidrag lämnas endast för själva västen samt vargstål, ej tillbehör som vildsvinsskydd eller liknande.
 • Bidraget utbetalas bara för skyddsvästar som testats och rekommenderas av Viltskadecenter. Aktuell förteckning över fabrikat finns på Sveriges lantbruksuniversitets webbplats.
 • Vid behov kan vi ge bidrag till västar till hundar i Polisens eftersöksorganisation, räddningshundar och andra tjänstehundar.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!