Endast fem gäss per dygn

Länsstyrelsen i Halland har begränsat skyddsjakten på kanadagäss vid Getteröns flygplats utanför Varberg. Endast fem gäss per dygn får skjutas.

Jägaren Peter Andersson, som står bakom ansökan, är kritisk.

– Det är stora problem med gässen. De äter upp gräset så att det bara blir jord kvar och då kan inte flygplanen landa. Sen kan de ju fastna i motorerna också.

Problemet med kanadagässen på flygfältet är ingen ny företeelse. Det är nu tredje året som skyddsjakt tillåts, men länsstyrelsen tycker att för många gäss skjutits tidigare år och begränsar nu jakten till fem fåglar per dygn. Jakten får dessutom bara ske de dagar då start och landningar sker.

På Varbergs ornitologiska förening skulle man inte heller ha något emot att fler fick skjutas.
– Jakt på kanadagäss i sig har vi ingenting emot, säger Knut Aurell i föreningens styrelse, till Hallands Nyheter.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Annonser