Uppdaterad: Endast en vapenhandläggare i Norrbotten

Luleå (JJ) Inte konstigt att jägare i norra Sverige får vänta på sin vapenlicenser. I Norrbotten finns bara en vapenhandläggare.

Bristande resurser hos Polisen drabbar både jägare och handlare i Norrland.

Resurser brister och andra arbetsuppgifter prioriteras före handläggning av vapenlicenser. Det är orsaker till att vapenärenden tar tolv veckor i Norrbotten. I länet finns dessutom bara en enda person som handlägger vapenlicensärenden. I hela Region Nord fanns under sommarveckorna som lägst nio handläggare enligt Monica Rickardsson, Chef för Rätts Nord.

– Vem som helst kan inte syssla med detta, då det krävs flera års erfarenhet för att kunna ta besluten. Därför blir verksamheten extra känslig för sjukskrivningar och polisbrist. Det nya systemet fungerar bättre och bättre, men det finns bara pengar till att få ut drygt 70 procent av dess kapacitet, säger Nicke Gärdin, beslutsfattande poliskommissarie i Region Nord till Norrbottens-Kuriren.

Ett följdproblem av de långa handläggningstiderna är att vapenhandlarna i regionen sitter på stora lager utan att få betalt. Något som drabbar dem hårt ekonomiskt. Situationen har till och med lett till att handlare fått lägga ner.

 

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser