Endast en björn fälldes på licensjakten

Norge (JJ) Norges björnjakt var långt ifrån lika omfattande som den svenska. Under 2018 har elva björnar fällts i vårt västra grannland, endast en på licensjakt. Björnstammen rapporteras minska men skadorna på tamboskap är högre än i fjol.

Björnstammar minskar men skadorna ökar i Norge. Arkivfoto: Per Jonson

Den norska licensjakten avslutades samtidigt som den svenska, den 15 oktober. Enligt den norska myndigheten Miljødirektoratet har utvecklingen av björnpopulationen varit negativ de senaste åren. Men trots den negativa beståndsutvecklingen har jakt ägt rum, främst som skyddsjakt.

– För att förhindra skador på tamboskap och ren har vi tillåtit skyddsjakt och en begränsad licensjakt. Licensjakten har varit inriktad på främst björnhannar som uppehåller sig utanför björnprioriterade områden. Detta eftersom ökningen av björnhonor går mycket långsamt och en avskjutning av dessa skulle påverka stammen mycket, säger Ellen Hambro, direktör på Miljødirektoratet i ett pressmeddelande.

Av de elva björnar som fälldes under året sköts åtta under betessäsongen på skyddsjakt. En björn sköts när den befann sig innanför rovdjursavvisande stängsel.  En björn sköts av Statens Naturoppsyn av djurskyddsmässiga skäl och en björnunge hittades död. Endast en björn fälldes på licensjakt.

Licensjakten öppnade för jakt på sex björnar men avbröts efter att två björnar skjutits under skyddsjakt. Miljødirektoratet beslutade då om att utöka jakten med en björn på Fosen i Trøndelag eftersom det rapporterats om tamdjursskador i området.

Under 2018 har hittills 454 får och lamm slagits av björn. Det är fler än i fjol trots att björnstammen minskat.

Två av årets tolv döda björnar var honor.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼