Endast en björn fälldes på licensjakten

Norge (JJ) Norges björnjakt var långt ifrån lika omfattande som den svenska. Under 2018 har elva björnar fällts i vårt västra grannland, endast en på licensjakt. Björnstammen rapporteras minska men skadorna på tamboskap är högre än i fjol.

Björnstammar minskar men skadorna ökar i Norge. Arkivfoto: Per Jonson

Den norska licensjakten avslutades samtidigt som den svenska, den 15 oktober. Enligt den norska myndigheten Miljødirektoratet har utvecklingen av björnpopulationen varit negativ de senaste åren. Men trots den negativa beståndsutvecklingen har jakt ägt rum, främst som skyddsjakt.

– För att förhindra skador på tamboskap och ren har vi tillåtit skyddsjakt och en begränsad licensjakt. Licensjakten har varit inriktad på främst björnhannar som uppehåller sig utanför björnprioriterade områden. Detta eftersom ökningen av björnhonor går mycket långsamt och en avskjutning av dessa skulle påverka stammen mycket, säger Ellen Hambro, direktör på Miljødirektoratet i ett pressmeddelande.

Av de elva björnar som fälldes under året sköts åtta under betessäsongen på skyddsjakt. En björn sköts när den befann sig innanför rovdjursavvisande stängsel.  En björn sköts av Statens Naturoppsyn av djurskyddsmässiga skäl och en björnunge hittades död. Endast en björn fälldes på licensjakt.

Licensjakten öppnade för jakt på sex björnar men avbröts efter att två björnar skjutits under skyddsjakt. Miljødirektoratet beslutade då om att utöka jakten med en björn på Fosen i Trøndelag eftersom det rapporterats om tamdjursskador i området.

Under 2018 har hittills 454 får och lamm slagits av björn. Det är fler än i fjol trots att björnstammen minskat.

Två av årets tolv döda björnar var honor.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Fler ripor på fjället än i fjol

Kjell Brännström långvarig medarbetare på Jaktjournalen och jägare med stående fågelhund har deltagit i ripinventeringen i Norrbotten och är nyss hemkommen från Jokkmokksfjällen. – Det ser bättre än i fjol. Vi har räknat in fler kullar. Däremot har det varit färre kycklingar per kull, säger Kjell. Stora som trastar Kjell menar att fler inventeringsresultat bör
ANNONS ▼