En vargvalp från Tiveden fälld i Norge

Norge(JJ) Ytterligare en vargvalp från Tiveden har skjutits i Norge. Detta står klart efter DNA-analyser som Rovdata i Norge genomfört. Det här meddelar Naturvårdsverket på sin hemsida.

Valpen fälldes i början på juni i år i Sykkylvens kommun. Enligt Naturvårdsverket är vargvalparna från Tiveden genetiskt viktiga, eftersom deras föräldrar har vandrat in i landet. 
Naturvårdsverket framhåller att skyddsjakt inte får försvåra upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus.

– Det är olyckligt att två av valparna i Tiveden avlivats i skyddsjakt.Vi vill återigen påpeka att det är viktigt att försöka få fram DNA-analyser innan beslut om skyddsjakt. För att Tivedenparet ska kunna bidra till att minska inaveln i den skandinaviska vargstammen måste deras valpar få egna avkommor. Annars bidrar de inte till att minska inaveln i vargstammen, säger Magnus Kristoffersson, handläggare på Naturvårdsverket, i en kommentar på Naturvårdsverkets hemsida.

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser