En löshundsvalps stilla bön

En del valpkullar med älghundar har kölistor med mängder av valpköpare och uppfödaren kan välja och vraka bland intressenterna. Andra uppfödare får vackert tacka dem som allra först frågar om priset och sedan kanske dyker upp när det är dags för hämtning.

Det är inte alltid lätt att vara en löshundsvalp.

 

Kära Gud, om du nu finns. Det hade varit bra om du hade tagit dig tid till att höra min, en snart åttaveckor gammal jämthundsvalps, bön.

Som du säkert förstår ska jag snart säljas, men för att jag ska få det så bra som möjligt och användas till det jag är avlad för, är det viktigt att jag kommer till rätt person. Därför denna stilla bön.

14 postare

Kära Gud, låt mig inte säljas till han som är hundförare i ett femton man stort jaktlag på 1 000 hektar. När de fjorton postarna omringat skogen vet älgarna så väl vad som är på gång och min uppgift blir omöjlig. Så fort de ser mig springer de iväg och det är bara att lufsa efter till den passkytt som slamrat minst och därför kanske lyckas fälla älgen. Vill valpköparen ha en stöthund kan han lika gärna köpa en wachtel, terrier eller någon annan kortdrivare.

Ännu värre är det om köparen vill sätta på mig sele och spåra älgarna med mig i lina så de går i pass. Snälla, övertala honom att köpa en labrador eller en hund som är fri från löshundsblod.

Kära Gud, jag har hört att en del använder jämthundar som ledhundar, men det är väl inte därför vi har fått så långa ben och ryggar. Det finns vad jag vet små svarta älghundar och en och annan grå kusin till mig för dessa ändamål.

Om du Gud inte tycker det är för mycket begärt skulle jag vilja ha en ägare som är genuint intresserad av löshundsjakt. En ägare som behandlar mig som familjemedlem och som är snäll, bestämd och tålmodig. En ägare som inte släpper mig på älg när jag är alltför ung, övermodig och dumdristig.

Prassliga kläder

Låt mig säljas till en löshundsjägare som försiktigt smyger i rätt vind när jag ställt älgen. En som inte använder gröna prassliga kläder, svart mössa och som viftar med sina bleka händer. För det är precis dessa färger älgarna ser bäst, speciellt i kombination med rörelser. Och låt mig säljas till en som använder kulor som inte splittras utan i stället blir kvar i älgen.

Det hade varit bra Gud om min köpare vill träna med mig även utanför jaktsäsongen så att jag hålls i bra kondition och verkligen klarar av att prestera även i början av säsongen. Det är inte så lätt att få stopp på älgar när man är tung i kroppen och har dåligt flås.

När jag jagar för fullt och jag gör precis det jag är avlad för är det lätt att tiden rinner iväg. Det hade därför också varit bra om min köpare vackert orkar vänta tills jag är klar. Ibland är det väldigt långt tillbaka, så om han vill komma och hämta mig med bil lovar jag att gå ut till närmsta väg.

Det hade naturligtvis varit bra om min köpare inte har jaktmarken i närheten av stora vägar. När man kommer i full fart efter en älg är det inte lätt att se sig för, och många av bilisterna kör ju som biltjuvar.

Jävlarna angriper

Jag har hört att man inte ska förneka sitt ursprung och vi härstammar ju från varg, men det är inte så lätt alla gånger att acceptera när de (förlåt mitt uttryck) jävlarna angriper oss utan grund. Jag ber dig därför om att han som köper mig undviker områden där vargarna härjar som mest. Där är det ju dessutom färre älgar för mig att jaga.

Kära Gud, det blev en lång lista, men jag hoppas du har tagit dig tid och lyssnat, för detta betyder mycket för mig. Det är många som bidragit till att det flyter löshundsblod i mina ådror och bara ingen hindrar mig från att utöva denna älgjaktens ädla konst lovar jag att visa dem.

PS Fint om du kan få köparen att kalla mig något annat än Bamse då detta är ett gråhundsnamn DS

Dagh Bakka

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ubsola Ansgar – bra nedärvare byggd för jakt

Jakt med tax är en jaktform Maria Nordström, Götene aldrig tröttnar på. Hennes duktiga strävhårshane Usbola Ansgar var startskottet på en fantastisk tävlingskarriär och uppfödning som har resulterat i många fantastiska jaktupplevelser.
ANNONS ▼