En blivande björnhund månntro?

tøffen.jpgHan var en liten gråhund. Inte större än sin kullsyster trots att de var sex månader gamla. Psyket verkade i alla fall bra och skallet och användandet av det var överbe­visande nog i bilen hem. Det var efter en av många misslyckade björnjakter i Jämtland som vi bestämde oss för att satsa på gråhund. I Norge är det, som säkert en del känner till, inte tillåtet med drivande hund på björn och följaktligen är det spetshundar som är aktuella. Förutom starkt psyke är jaktlust och envishet viktiga egenskaper för en björnhund.

Björnshundsämne
En av dem som har avlat på detta i sina gråhundar är Roger Seigerud från Galterud i Norge. Han hade parat sin Bamse med några intressanta tikar, bland annat Vindmyras Pia som ägs av Bent Gruehaugen och där var det två halvårsgamla valpar kvar.
Vindmyras Tøff, eller Tøffen i dagligt tal, utmärkte sig inte på något sätt första hösten då han var drygt ett halvår men han blev snabbt skogsvan och fick i alla fall ett bra sök. Under vintern visade han speciellt två egenskaper. En stark egen vilja samt att allt som rörde sig skulle stoppas. När det blev barmark påbörjades blodspårträning och det gick också bra, när han själv ville!
Under de första släppen i Jämtland i augusti och september skedde inget speciellt förutom under en jakt i fjällen. Då tog han upp en rentjur och drog tolv kilometer in i kalfjället innan det blev ståndskall.

Visade stort intresse
Under en jakt i Västernorrland sköts en älgkviga som Tøffen spårade fram till. På samma pass sköts det sedan på en björn som spårades upp av en lite äldre gråhund, av samma kombination som Tøffen. Björnen låg död och Tøffen hämtades, gick samma spår och visade stort intresse för björnen.
Då årets redaktionsjakt arrangerades på marker vid Lidsjöberg i Jämtland blev Tøffen släppt mitt i marken första morgonen och det blev ståndskall bara 600 meter bort. Underligt nog så stod han ute på en liten myr och skällde mot en brant med grov sten och gamla granar. Det var fullskjutet på björn så det blev en rask ansmygning varpå det flyttade sig upp i branten. Vid nästa stöt syntes björnen mellan två stenblock. Den sprang i väg men efter 500 meter blev det förnyat ståndskall i ett tätare skogsparti. Efter att ha skällt en halvtimme tog Tøffen en runda, kom på mina spår och blev kopplad.


Björnhonan kom upp på ett vägpass 13 meter från RogerRafflande närkontakt

Dagen efter, lite längre södeut på marken, fick jämthundtiken häng på svansen efter kontakt med färsk björnskit. På eftermiddagen var det Tøffens tur att bli släppt lite längre norrut. Han drog i väg i riktning mot björnskiten och från den gick han en kilometer innan det blev upptag. När jag var 50 meter från ståndskallet drog det i väg i gångstånd. Färska spår och skit efter älg avslöjade att det kanske var det han skällde. Nytt fast stånd och när det gick loss på nytt kom en björnhona med två ungar, troligen fjolingar, löpande. Efter ytterligare en stötning blev det fast stånd i en myrkant och här blev det, på 25 meter, filmat med mobilen.
Efter en dryg halvtimme for huvudet upp på honan och hon drog i väg med ungarna efter sig. De gick rakt på Holger som också filmade ekipaget innan det återigen blev vindstött. Då honan passerade över ett strategiskt vägpass var Roger klar med kameran men nu tyckte honan att det var nog med folkmöten och vrålade så att några av bilderna blev oskarpa. De drog sedan upp i ett berg och ner igen innan de simmade över Svaningesjön.

Framtiden för sig
Efter att ha hotats med en omgång stryk om jag sköt älg för detta björnhundämne så avstod jag det men startade på två jaktprov på älg. Det resulterade i två förstapris, 82,5 och 88 poäng, i Norge. I våras var Tøffen med på en jakttur till Kanada och fick skälla svartbjörn. Efter två skjutna björnar verkade intresset ha ökat ytterligare.
Dagh Bakka

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser