Emil och Andreas fällde björn i Gävleborg

Bollnäs (JJ) Det går bra för Emil Dahl, Bollnäs, och hans plotthundstik Stinta. Tidigt i morse fälldes ännu en björn efter Stinta, bara en kilometer från gårdagens skottplats.

Emil Dahl och Andreas Palmborn med dagens första björn i Gävleborg.

Tidigt i morse upptäcktes en björnskit på en skogsbilväg mellan två havreåkrar utanför Bollnäs. En ung jämthund markerade att det luktade björn och Emil Dahl ringdes in med sin duktiga plotthundstik Stinta, 6 år.

– Vi postade ut och Stinta tog spåret direkt och efter 1,5 km tog hon upp björnen. Det blev stånd och gångstånd och tre gånger vände björnen vid passkyttarna. Jag och grannen Andreas Palmborn gick ut på en skogsbilväg och tänkte dricka kaffe då gångståndet drog iväg.

Men plötsligt vänder björnen och Emil och Andreas tar pass på var sin sida en kurva på vägen.

– Det kommer närmare och närmare och plötsligt kommer björnen mitt emellan oss i kurvan. Vi släpper den över vägen för att inte äventyra säkerheten och vi skjuter exakt samtidigt. Men björnen fortsätter 150 meter och tar stånd inne i ett jäkla tätt sly.

Anders Palmborn hämtar då sin unga jämte som också släpps på ståndet.

– Vi smög in och hörde hur björnen härjade med hundarna och efter 20 minuter kom björnen rusande efter jämten och jag kunde skjuta ned björnen. En hona, vikten var 168 kg, berättar Emil Dahl.

Morgonens björn var den 13:e fällda björnen i Gävleborg och första idag.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Annonser