Emil- en snäll beaglehårding

junia.jpgOerhörd jaktlust, ändå lydig, tidigare alltför ihärdig på rådjur. Driver alla tre djurslagen. En av landets mest framgångsrika beaglar på jaktprov för vilken det skjutits en, enda hare...

Emil heter egentligen Sam´s Forsythe, men det kan ingen stå och ropa i skogen. Ägare till Emil är Catrin Bengtsson, Billdal, söder om Göteborg. Hon är, sedan 1992, arvtagare till kennelnamnet Sam´s efter sin styvfar Ralf Samuelsson, som började med beaglar 1962. Under flera år var Sam´s största beaglekenneln i Sverige.
Catrin har inte heller brist på beaglar. Åtta glada beaglar finns i hundgården, förmodligen ännu fler vid det här laget eftersom en av tikarna väntade valpar vid JJ:s besök.
Trasslig valpdom
– Emil såldes ursprungligen som valp till Vindeln i Västerbotten, berättar Catrin. Antagligen var det delade meningar om hundinnehavet i familjen så efter ett par månader hamnade Emil i trakterna av Linköping bland slättlandets alla fältharar. Här fick han sin egentliga injagning vilket jag kan tacka dåvarande ägaren för.
Men Emil var en viktig länk i bevarandet av Sam´s-linjen och önskvärd som avelshund i min uppfödning, så jag köpte tillbaka honom och den tidigare ägaren tog en valp i stället. Sålunda blev jag den tredje ägaren till den då två år gamla hunden. Det kan ha bidragit till att han inte var så lätt att ha att göra med i markerna. Som väl är så är han numera helt förändrad till det bästa.
Ungdomligt rådjursintresse
– Han kunde ägna sig åt rådjur, ständigt växlande mellan olika djur, i tio timmar innan han sökte upp mig, fortsätter Catrin. Man kunde kanske förväntat sig att han borde blivit så starkt präglad på hare från Linköpingstiden att han bara skulle intressera sig för dessa men jag undrar om inte hartillgången istället ledde till en utsläckning av harintresset. Hare såg han väl nästan dagligen och kanske blev det ungefär som gentemot tamdjur. När han så kom till våra rådjursmarker var det en ny och mycket mer spännande vittring, och dessutom ett lättdrivet vilt.
Jag började ta honom så ofta jag kunde på rådjursdrev och rådjursdreven blev allt kortare och kontakten med mig allt bättre. I dag kan jag kalla av honom på drev och även om jag anser att beaglen skall vara en allroundhund så är jag glad att han nu driver hare mycket bra. Om inte annat så går vägen till det åtråvärda jaktchampionatet snabbast via hare.
Bäst på jaktprov
– Mest till sin fördel är Emil på jaktprov, säger Catrin. Då visar han upp verkligt god lydnad och följsamhet, bättre än på hemmamarkerna. Förklaringen är nog helt enkelt den att jaktproven äger rum på främmande marker där han känner ett större behov av att inte vara borta ifrån mig för länge.
Emil är en mycket ärlig hund. Han skallar varken på nattslag eller på tappter. När han skallar är det alltid fullt drev.
Stark mentalt
– Snällare hund än Emil finns nog inte, tror Catrin. Han är positiv till alla människor och älskar barn. Så tycker jag en hund skall vara och jag skulle inte stå ut med en hund som morrade åt mig eller uppträdde hotfullt mot folk. Emil hyser ett blint förtroende för mig och följer mig ofta lös vart jag än går. Hans starka mentalitet gör att han finner sig tillrätta överallt antingen det är bland alla hundarna på en utställning eller i vimlet och oväsendet på Stockholms central. Han trivs så länge det händer något.
Nordisk beagle
Beaglens ursprungsland är England. Där jagar man med ”packs” det vill säga en flock hundar. Villebrådet är hare.
– Det har hänt en hel del med beaglen sedan de första kom till Sverige, berättar Catrin. Här har beaglen utvecklats till en renodlad jakthund. I dag torde i det närmaste 100 procent användas till jakt. Det har de stränga championatsbestämmelserna svarat för. För att erhålla ett utställningschampionat krävs förutom de tre certifikaten också tre första pris på hare eller motsvarande prestationskrav på räv och rådjur, men minst två harettor måste ingå.
– Folk frågar ofta om beaglens skall, upplyser Catrin. Min uppfattning är att man visserligen aldrig tar fel på när det är en beagle som driver, men de ursprungliga engelska hundarnas glidande på skalorna har ersatts av markerad skallgivning. Dessutom är skillnaden mellan tikarnas och hanhundarnas skall inte så stor som hos andra drivande raser.
Slumpvis injagning
Catrin räknar med att en unghund på sex månader skall hunnit bli skogsvan. Själv låter hon slumpen avgöra vad första drevet kan råka bli. Oftast blir det rådjur i dessa delar av landet men Catrin oroar sig inte för att hunden skall bli alltför rådjursintresserad.
– Nej, det blir gärna som med Emils harintresse. Unghunden tycker själv att ständiga rådjurslöpor börjar bli ”tråkigt”. Hardoften är intressantare. Snart lär sig hunden att harar buktar bättre och de stimuleras av svårigheterna ett hardrev ger. Det är ett känt faktum att många beaglar med åren blir rena harhundar efter att kanske erövrat flera förstapris på rådjur tidigare. Jag tror inte att det finns någon särskild ”harjaktsgen” i beaglens arvsmassa. Det är nog ändå miljöpåverkan som utvecklar så många till rena harhundar.
Fakta om EMIL
junib.jpgSvensk Jaktchampion, Svensk Utställningschampion
Sam´s Forsythe, S56650/96
Efter: SJCH, NJCH, SUCH, NUCH Snömyrens Rocky
Undan: Sam´s Samona
Ägare och uppfödare: Catrin Bengtsson, Billdal

Tävlingsresultat
Utställning
1999 SKK/Göteborg Lennart Davidsson 1 Ökl.
2001 SKK/Skara Rune Malmberg 1 B/Jakthundklass,
1 B/Jakthundkon-kl.
SKK/Göteborg Hans Lehtinen 3 Bruks/Jakthundklass.
SBLK/Falköping Harry Sandberg 1 B/JKL, B/JKK, CK,
2 BHKL, CERT.
SKK/Halmstad Nils Molin 1 B/J, 1 B/JKK, CK,
1 BHKL, CERT, BIR.
SBLK/Vårgårda Göran Hallberger 2 B/JKL
2002 SKK/Göteborg Anders Cederström 1 B/JKL, 1 B/JKK, CK,
2 BHKL, CERT, R-CACIB.

Jaktprov
År Arrangör Domare Resultat
2000 SBlK/Halland Lars Olausson 0.
2001 SBLK Sydsvenska Allan Gustavsson 2 ha.
SBLK Värmland-Dals Benny Johansson 1 rå.
SBLK Värmland-Dals Bo Ynger 0.
SBLK Värmland-Dals Ebbe Andersson 3 ha.
SBLK Halland Gerhard Lindén 1 ha, D-Cert.
SBLK Halland Hans Lundberg 0.
SBLK/Västernorrland Leif Sandbäcken 0.
SBLK/Västsvenska Leif Johansson 1 ha.

Rasinformation Beagle
junic.jpgBeageln skall vara en robust, kompakt byggd jakthund, som skall ge intryck av kvalitet utan att vara grov.
Beaglen skall vara en glad, vänlig och livlig jakthund. Den skall vara modig, mycket aktiv, uthållig och målmedveten. Den skall vara alert, intelligent och ha ett stabilt temperament. Den får aldrig visa aggressivitet eller skygghet. Rasens huvudsakliga funktion är att jaga, främst hare, genom att följa dess spårvittring.
Fördelning på djurslag och pristagarprocent under drevprovssäsongen 2001 – 2002 i Sverige:
Antal starter 143; Antal priser på hare 56; Procentuellt antal priser på hare 84,8; Antal priser på rådjur 9; Procentuellt på rådjur 13,6; Antal priser på räv 1; Procentuellt på räv 1,5; Antal priser totalt 66; Total pristagarprocent 46,2
Text och foto:JOHN DUFF

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser