Embla basset med sök

11_98.gifVilauddens Embla, en petit bassetgriffon vendeen, är trippelchampion. Hon är inte ensam om titeln bland dessa charmiga, strävhåriga drivare, men det är inte många som upprepat Emblas prestation. Agare till Embla är Marie Mård, veterinär vid djursjukhuset i Falun.

Trippelchampionatet innebär att Embla har championat i såväl jakt, viltspår och utställning. Teoretiskt går det att bli kvadrupelchampion genom att även erövra ett Iydnadschampionat. – Mja, säger Marie Mård. Den ambitionen har jag inte. Jag får nöja mig med att det för det mesta går att blåsa av henne från drev, åtminstone efter att hon fått driva sin timma ut.

Bra sök

Basset har fått rykte om sig att vara trångsökt. – Det kan vara en injagningsfråga, anser Marie och hennes sambo Peter, som också jagar mycket med Embla. Embla är en rådjursdrivare, som även kan driva hare och räv. Under de senaste åren har emellertid rådjurstammen kring Falun minskat drastiskt, vilket framtvingar vidsökthet.
– Glest med rådjur ger bra sök, konstaterar Marie, som finner det ändamålsenligt att Embla kan ligga ute på sök ända upp mot en halvtimma.

Jägarnas rasval
Nästan alla petiter hamnar hos jägare. Liksom inom alla drivande raser har efterfrågan på valpar minskat och det är endast valpar efter meriterade föräldrar som efterfrågas.
– Men visst finns det en risk att petiterna kan bli föremål för ren sällskapsuppfödning, menar Marie. De är utmärkta sällskapshundar med charmigt utseende och sätt, men det vore olyckligt för rasen om det blev så.

Sparsam träning
Det ligger alltid en konflikt på lur för en erfaren, drivande hund, när den startar på ett viltspårprov. Så även för Embla.
– Embla har bara gjort praktiska eftersök på rådjur, aldrig på älg, berättar Marie. Vid praktiska eftersök fungerar hon utmärkt men med sin erfarenhet genomskådar hon direkt de konstlade viltspårproven. Så har hon också missat på viltspårprov och förfallit till att ta an korsande viltspår.
– Börja därför först att träna unghunden på konstlat viltspår och befäst förmågan innan den får börja driva. En annan fara vid denna träning är risken för överträning, hävdar Marie. Börjar spårningen gå dåligt. Öka inte antalet träningstillfällen, tvärtom, ransonera dem.

Alltid med hem
Embla rastar sina rådjur omkring timman. Det har hänt att drevet buktat mycket bra och att hon då drivit närmare två timmar. En gång, vid ett jaktprov, blev hon omhän dertagen och inlämnad till polisen i Hofors, men Iyckades ändå bärga hem ett första pris. – Annars är hon pålitligt tillbaka till oss i skogen eller till platsen där hon släpptes, berättar Marie och Peter.

Få defekter

Hemma hos Marie och Peter rusar det runt tre petiter, Embla, hennes mor, som också är trippelchampion och en halvsyster som ”bara” är dubbelchampion. Petit basset griffon vendeen har alltid varit Maries hundras, som hon har verkat för och som hon kunnat följa ur veterinärens synpunkt. – Rasen är inte fri från defekter, säger hon. Mest bekymrar man sig för att det kan förekomma epilepsi hos vissa individer. En speciell hjärnhinneinflammation kan drabba unga hundar och man misstänker att det kan hänga samman med ett minskat imunförsvar. I avelsarbetet undviks dessa hundar även om man inte har bevisat att sjukdomarna är ärftliga. Aven höftledsdysplasi förekommer, men på det hela taget är rasen mycket sund.

Sex valpar i varje kull
Valpkullarna är normalstora och tikarna har som regel normala för lossningar. Upp till tio valpar kan förekomma och det är inte ovanligt med 7 – 8 valpar. Ganska vanligt är att det förekommer storleksskillnader mellan valparna, vilket beror på närheten till den andra griffonrasen inom basset, grand basset griffon vendeen. – Själv har jag haft fem valpkullar efter mina tikar. I samtliga föddes sex valpar, avslutar Marie.

Fakta om Embla
11_982.gifPetit basset griffon vendéen, Svensk Utställningschampion (viltspår),
Svensk Jaktchampion (drev) och Svensk Jaktchampion (viltspår), Norsk
Utställningschampion Vilauddens Embla, född 950619.
Efter: SU(d)CH, NUCH, SJ(d)CH, INT. U(d)CH Rainstone Petit Pain Aulait.
Undan: SU(v)CH, NUCH, INTU(v,d)CH, SJCH, SJ(v)CH Vilauddens Busla.
Utställning 1995
Herrfallet Heidi Winkelman2:a Babyklass HP
Falun 2:a Per WallströmValpklass HP
1996 (Samtliga placeringar i konkurrensklasserna har föregåtts av 1:a öppen klass)VästeråsConny Byström 2:a BIG, BIR HP
StockholmConny Byström1:a Junkl., 4:a Skl. HP
KungsgårdenKirsti Lummelampi1:a Junkl. 2:a Skl, 2:a BtklHP, CK
ÖsterbybrukA-M Olsen 1:a Junkl., 1:a Skl,BIM, HP, CK, CERT
Lunedet Rolf Lindgren 3:a Junkl. HP
Avesta Lars West 1:a Junkl., 2:a Skl,2:a Btkl., HP, CK
Borås Mansa Brivio-Chellini 3:a Junkl
Borås Ulf Wall 1:a Junkl., 4:aSkl. HP, CK
VästeråsNete Wunch1:a Junkl., 3:a Skl. HP
Nyköping Conny Byström1:a Junkl., 2:a Skl., 3:a Btkl., HP, CK
Norrköping Lars West1:a Junkl., 1:a Skl., 1:a Btkl., BIR. HP CK, Cert.
Sandviken Göran Bodegård1:a Junkl., 1:a Skl., 2:a Btkl., HP, CK, Cert
Solvik Diana Nichols1:a Junkl. 1:a Btkl., 2:a BIS, HP, CK
Västerås Tor Instedt4:a Ukl.
1997  Kungsgården Lennart Edfors4:a Ukl., Reserv Skl., HP
Västerås Per Halmrast 3:a Skl., 3:a Btkl., 1:a Jkl. HP, CK
Ransäter Ulf Wall. 4:a Skl., 1:a Jkl
Norrköping Göran Bodegård1:a Skl., 1:a Jkl., BIM, HP, CK, CERT
Sandviken Anders Cederström 2:a CHkl., 2:a Jkl., 4:a Btkl., HP, CK
Köping Per Knudsen1:a CHkl., 1:a Jkl., 2:a Btkl., HP, CK, BIS JAKT
1998  ValboC-J Adlercreutz 1:a Chkl., 1:a Jkl., BIM., HP, CK
Lunedet Bo Wallin1:a CHkl., 1:a Jkl., 3:a Btkl., HP, CKV
änersborg Nils Molin1:a CHkl., 1:a Jkl., BIR, HP, CK
Vänersborg Ursula Nielsen1:a CHkl., !:a Jkl., 2:a Btkl., HP, CK
Östersund Lars West1:a Chkl., 1:a Jkl., 3:a Btkl., HP,CK
Ransäter Arne Torn1:a CHkl., 1:a Jkl., 2:a Btkl., HP, CK
Åkulla Lennart Davidsson1:a Chkl., 1:a Jkl., BIR, BIS, HP, CK
1997  
Grangärde Ulf AugustssonGK anl.kl. 42 p. HP
Grangärde B Willman 1:a ökl 25 p
Falun 0:a
Hofors Göran Orekvist 2:a ökl
Hofors Håkan Westlund1:a ökl 30 p
1988  
Hofors Håkan Westlund 1:a ökl. 35 p
Drevprov 1997  Gävle Lars Holm 0:aHofors Håkan Westlund1+1 rå, 50 p., D-Cert
Hofors Roger Bossel 1 rå. 45 p
HoforsYngve Andersson 1 rå. 47 p.
TEXT OCH FOTO: JOHN DUFF

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser