Elväst mot vargbett!

Karlstad (JJ) En finska uppfinnare har tagit fram en väst som ska skydda jakthundar mot vargangrepp. Intressant, säger Jens Karlsson, forskare vid Viltskadecenter.

Den nya västen väger cirka 800 gram och skyddar nacke och rygg på hunden. När vargen biter får den en stöt som inte är farlig, men obehaglig för vargen.
Västen är konstruerad med ett fibermaterial som vargen inte kan bita igenom.  Någon praktisk erfarenhet om hur västen fungerar i praktiken finns ännu inte.
Till hösten ska en första test genomföras för att se hur hundarna reagerar på att bära västen. Om försöket är lyckat kommer fler västar att beställas av Viltskadecenter. Västen kostar cirka 4 500 kronor, men kommer inte att subventioneras av Viltskadecenter.
Däremot kan jägare vända sig till Viltskadecenter som kommer att se till att de jägare som är i störst behov får köpa först.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Annonser