Elva rävstövare gör upp om SM-titeln

Visby (JJ) I början av februari nästa år arrangerar Gotlands Stövarklubb Räv-SM. Elva hundar kommer till start, däribland fjolårssegraren Klinton med ägaren Andreas Larsson Ståhle.

Fjolårssegraren Klintong med Andreas Larsson Ståhle kommer till start även i år. Foto: Joakim Martinsson.

Den 10 och 11 febuari kommer det allt mer prestigefyllda Räv-SM för stövare att arrangeras. I år är det Gotlands Stövarklubb som står för arrangemanget och elva hundar har kvalat in.

Vanligtvis är det tio hundar som startar på stövarklubbens SM-tävlingar. Men i år har Svenska Stövarklubben gjort ett undantag. 2014 beslutade klubben att rävhundarna inte fick söka in på sina tidigare SM-meriter. Denna regel protokollfördes dock inte och därför uppstod en del oklarheter inför uttagningen av årets SM-hundar.

– Istället för att neka tidigare års deltagare beslutades det att även de fick kvala in, berättar Svenska Stövarklubbens regelansvarige Göran Johansson.

Fjolårets SM-vinnare, Klinton, med ägaren Andreas Larsson Ståhle, var den enda hunden som hade tillräckligt höga poäng för att kvala in, därmed blev han den elfte hunden.

Vid 2017 års Räv-SM startar fyra olika stövarraser. Fem schillerstövare, tre finska stövare, två hamiltonstövare och en smålandsstövare.

Extra anmärkningsvärt är att fem av de startande hundarna är hemmahörande på Gotland och kommer självklart att göra allt för att ta guldet på hemmaplan.

Jaktjournalen kommer, som alltid, live-rapportera den mycket spännande SM-tävlingen och JJ-medarbetaren Joakim Martinsson kommer finnas på plats för ett längre reportage i tidningen.

Direktsändningen följer du på www.jaktjournalen.se

 

Startfält:

1)    Schillerstövare: Kurrelia Tekla SE38877/2011. Ägare Mattias Larsson, Gotland.

2)    Schillerstövare: Klinton S31995/2009. Andreas Larsson Ståhle, Dalsjöfors.

3)    Schillerstövare: Drevtorpets Challe SE21035/2012. Jimmi Lindby, Gotland.

4)    Schillerstövare: Jaktchamp´s Attack SE41372/2011. Lari Mann, Vemdalen.

5)    Schillerstövare: Lyeskogens Sanna S52673/2009. Kenneth Adman, Gotland.

6)    Finsk Stövare: Pejlas Rina SE37057/2013. Martin Jeppsson, Kolmården.

7)    Finsk Stövare: Jahtiluodon Luki SE33117/2011. Stefan Samuelsson, Ljung.

8)    Finsk stövare: Biabys Vicko S18452/2009. Börje Johansson, Rydaholm.

9)    Hamiltonstövare: Paviken Axa SE51254/2011. Robert Öberg, Gotland.

10) Hamiltonstövare: Pavaldens Azzi S52520/2008. Mats Karlsson, Gotland.

11) Smålandstövare: Barsjötorps Disa SE51350/2014. Tobias Barse, Väse.

AKTUELLT

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser