Elva får döda – vargangrepp utanför Lidköping

Fem får döda och ytterligare sex får avlivade. Det är resultatet av ett vargangrepp på gränsen mellan Lidköpings och Grästorps kommun natten till onsdag.

Natten till onsdag dödades flera får mellan Grästorp och Lidköping. Foto: Gettyimages

Attacken skedde på en fårbesättning mellan Grästorps och Lidköpings kommun men länsstyrelsen vill inte närmare precisera var attacken skedde. Däremot har länsstyrelsen kännedom att att varg obeserverats flitigt i trakten de senaste veckorna.

Bilder på varg cirkulerar i sociala medier och senast imorse fastnade en varg på bild i Brättefors strax utanför Grästorp i riktning mot Lidköping.

– Det är inte osannolikt att det är samma varg, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götlands län.

Fem får hade dödats av vargen och ytterligare sex avlivades efter besiktning. Länsstyrelsens fältpersonal har satt upp akutstängsel, lapptyg och lampor i fårhagen nu. Fåren har dessutom tagits in nattetid efter attacken ägde rum.

Enligt Nelly Grönberg kom angreppet som en överraskning.

– Vi har tidigare inte haft några angrepp här trots att vi varje år har varg som rör sig genom området. Det finns kända vargpassager.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir vargjakten 2021

Nu är det klart hur licensjakten på varg blir i vinter. Det är Jägarnas Riksförbund som i ett pressmeddelande skriver att 24 vargar får fällas.

”Ingen vargjakt i Dalarna”

– Det blir ingen vargjakt i Dalarna i vinter. Det säger jägareförbundets länsbas, Ulf Berg, som på onsdagsmorgonen fick informationen direkt från landshövdingen.
ANNONS ▼