Elmia intar Skåne till sommaren

Jönköping (JJ) Konkurrensverket ser inga hinder för Elmia att arrangera den skånska jaktmässan Elmia Game Fair Skåne. Den nya mässan anses inte begränsa konkurrensen för andra aktörer.

Nu kommer Elmia till Skåne. Arkivfoto: Per Jonson

Elmia AB anmäldes i höstas av arrangörerna bakom Bosjöklosters jaktmässa som hävdade att Elmia Game Fair Skåne hotade deras verksamhet och att Elmia genom att arrangera sin jaktmässa samma helg bedrev konkurrensbegränsande verksamhet. Mässarrangören yrkade också på ett vitesförbud för Elmia på två miljoner kronor.

Konkurrensverket har nu efter att ha gått igenom anmälarens synpunkter och granskat Elmias jaktmässa utifrån konkurrenslagens bestämmelser kommit fram till att Elmias nya skånska jaktmässa inte påverkar konkurrensen på något negativt sätt.

I sitt beslut konstaterar Konkurrensverket att den anmälande mässan i utredningen har uppgett att de nu har fler anmälda utställare än tidigare år. Konkurrensverket konstaterar också att enbart att bedriva en offentlig säljverksamhet i konkurrens med privata företag inte är tillräckligt för ett ingripande.

Det krävs också att den offentliga aktören tillämpar ett konkurrensbegränsande förfarande eller bedriver sin säljverksamhet på ett sådant sätt att konkurrenstrycket minskar. Inte heller är det ett tillräckligt konkurrensproblem att den relevanta marknaden är avgränsad till Skåne och en viss tidpunkt på året.

Elmia Game Fair Skåne kan nu hållas som planeras den 27-28 augusti på Ellinge slott i Eslövs kommun.

— Vi är nöjda med beslutet. Vi är ett affärsdrivande mässbolag som följer våra kunder och samarbetspartners, och vi ska kunna agera för att skapa goda affärsmöjligheter där de vill vara, säger Robert Sumberesi, vd för Elmia AB i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser