”Man blir så glad när man lyckas, det blir ett riktigt glädjerus”, säger Leif Fredriksson som klättrade ner till älgkalven i gruvhålet.Foto: privat

Eftersöksjägaren Leif räddade älgkalv ur gruvhål

Älgkalven var cirka en vecka gammal när den i helgen hamnade innanför ett stängsel och rasade ner i ett gruvhål i Riddarhyttan. Eftersöksjägaren Leif tvekade inte att hjälpa kalven. Han knöt ett spännband runt midjan och klättrade ner.- Det var en riktig höjdarupplevelse, säger Leif Fredriksson.

"}}

Dramat startade troligtvis i fredagskväll när Stefan Skog, boende i Riddarhyttan hörde pipande från skogen. Cirka 200 meter bort finns ett gruvhål. När han åter hörde pip under lördagsmorgonen begav han sig dit för att titta.

– Då fick han se en älgkalv som hade tagit sig innanför stängslet i gruvhålet. Han började klippa upp ett hål, men då blev kalven stressad och halkade ner i gruvhålet, berättar Leif Fredriksson för Jaktjournalen.

20 meter djupt

Det var när kalven rasat ner i det cirka 20 meter djupa gruvhålet som Leif fick samtalet.

– Jag åkte ut för att titta och fundera hur man skulle lösa det. Jag tog också kontakt med polisen. Eftersom jag är eftersöksjägare har jag mycket kontakt med dem och efter lite diskussion kom vi fram till att jag själv skulle få ta hand om det på bästa sätt och avliva kalven om det var tvunget, säger Leif Fredriksson.

När Leif tagit sig ner hade älgkalven glidit ner i vattnet. Foto: privat

Men han ville inte ”bara skjuta” utan göra ett räddningsförsök. Tillsammans med Stefan skog som upptäckt kalven och jaktlagskompisen Tobias Jansson gick de till sina bilar och plockade ihop alla spännband de kunde hitta.

Chockad

Leif Fredriksson knöt ett spännband runt sitt eget bröst och drog det runt ett träd så att kompisarna hade hävkraft. Sedan började han klättra ner.

– Kalven var chockad och lugn och låg halvvägs i vattnet. Jag kom åt honom och fick på spännband som säkerhet. Sedan kunde vi försiktigt, försiktigt dra upp kalven, säger Leif.

Kalven var fin i hullet och hade klarat sig utan fysiska skador. Leif Fredriksson kontrollerade den noga. Foto: privat

Väl uppe på backen satt han en stund med kalven för att kontrollera att den mådde bra och inte hade några frakturer. Leif bedömer att kalven var cirka en vecka, max tio dagar, och hoppas att älgkon fanns kvar i närheten.

Lyckligt slut

Kalven promenerade iväg och under söndagen var Leif tillbaka med sin eftersökshund, Aya, en korsning mellan bayersk viltspårhund och alpländische dachsbracke.

– Jag ville kolla så att kalven inte var kvar eller hade blivit tagen av rovdjur. Jag kunde inte hitta den så jag tror att det blev ett lyckligt slut. Det var en fantastisk upplevelse måste jag säga. Det är så kul när det slutar väl.

Att klättra ner i gruvhålet var inget han tvekade för.

– Nej nej, jag hade ju repet runt bröstet!

Leif Fredriksson är kritisk till att underhållet är eftersatt när det gäller staketen tunt gruvhålen.

– Det finns många gamla gruvhål här och det är klart att staket går sönder. Det kan ramla träd över dem och gruvhålen förändrar sig. Jag tycker det är ett problem!

Han är tacksam till att Stefan Skog som hörde älgkalven agerade.

– Han lät det inte bara vara utan gick och kollade, det var steg ett. Sedan fullföljer han genom att ringa efter hjälp. Det är bra att det finns sådana naturmänniskor, säger Leif Fredriksson.